FIFA изгуби Emirates като спонсор

04.11.2014 | 17:37
FIFA изгуби Emirates като спонсор

Коментар от Тел Авив на Елиът Готкин, Bloomberg

 

Обвиненията в корупция определено са свързани с гласуването на домакинството на Световната купа, особено що се отнася до избора на Катар за домакин през 2022.

В изявлението си Emirates остават доста неясни по отношение на решението си.

Казват, че то е било взето след оценка на офертата на FIFA, която не среща очакванията на Emirates.

Не се казва и дума за обвиненията в корупция.

Но ако се върнем три години назад, към времето след избирането на Сеп Блатер начело на FIFA през 2011, говорител на Emirates заяви, че обмислят прекратяване на връзките си с FIFA или поне на спонсорството си заради обвиненията в  корупция.

Няма да е погрешно, ако приемем, че това изказване от 2011 и вчерашното решение са свързани.

Emirates обаче не е казвал подобно нещо. Въпреки това за FIFA нещата не са добре.

Що се отнася до другите компании-спонсори на FIFA, техните решения, предпогам, ще зависят от вътрешното разследване, което FIFA прави и резултатите от което се очакват този месец.

FIFA обаче каза, че няма да публикува пълния доклад.

Спонсорите са най-големите компании на света: Coca Cola, Adidas, Hyundai, Visa, Sony и поне до края на годината - Emirates; тук говорим за огромни пари.

На всеки четири години най-гледаното спортно събитие на света, световното първенство по футбол генерира 5 млрд долара от телевизионни и рекламни права.

Тези големи компании знаят, че ако решат да се разделят и да прекратят спонсорството си на FIFA, има много други, които чакат да заемат местата им.

Интересен обрат има оттеглянето на Emirates - познайте защо една голяма авиокомпания иска да се оттегли от спонсорството на световното по футбол.

Събитието се провежда в Катар.

Чуйте коментара във видеото.