Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Роглев: Арестите във FIFA-екстратериториално прилагане на законите на САЩ

Агентите на ФБР извършиха обиск на централата на КОНКАКАФ

28.05.2015 | 21:19 Редактор: Ирина Георгиева
Роглев: Арестите във FIFA-екстратериториално прилагане на законите на САЩ

Ден след скандалните арести във FIFA, агенти на ФБР извършиха обиск на централата на КОНКАКАФ – федерацията, която управлява футбола в Северна и Централна Америка и Карибите. След няколкочасова операция, от сградата в Маями бяха изнесени няколко кашона с доказателства. Те са свързани с предложения подкуп в размер на 10 млн. долара от Република Южна Африка на ръководителите на футболната федерация на Америка. В замяна те дали гласа си за страната в състезанието за получаване на домакинство на Световното първенство през 2010 г. Четирима от арестуваните 9 високопоставени служители на FIFA, обвинени в корупция, са свързани именно с КОНКАКАФ.

"Това е още едно ясно доказателство, че американското правосъдие е с големи тенденции за екстратериториалност. Винаги намират някаква връзка към американската правна система, за да могат да нанесат съответните удари. Това до голяма степен показва, че все още, но не се знае с каква мощност, американската правна система работи по чисто граждански правен или наказателно правен план - видяхме, че арестите станаха в Швейцария, а само един от арестуваните е американски гражданин." - коментира Любомир Роглев по повод скандалните арести в предаването Денят Он Ер с водещ Веселин Дремджиев.

Засега няма официални данни и нищо не е публикувано в големи подробности, не се знае и дали някои от нещата не са извършени на американска територия, допълни Роглев. По думите му все пак американската прокуратура е намерила някаква начин да започне разследване.

"Както знам, историите за корупция във FIFA, са истории, които чувам от много години. Не е за първи път и може би всичките тези дълги години ФБР, както и федералната прокуратура на Щатите е подготвяла и събирала доказателства, за да могат това да се повдигнат тези обвинения. Още един добър пример за екстратериториално прилагане на американското законодателство." - коментира Роглев.

Според Роглев възможно е да има и един политически елемент.

"Достатъчен е сблъсъкът между Щатите и Русия като това, което става в момента и може би някакъв начин има разбиране освен в чисто в правните елементи да няма нова конфронтация с Русия по този повод." - допълни Роглев.

Още по темата

"Спонсорите са изплашени, защото голяма част от тях са всъщност американски компании, те се намират на американска територия, така че ако американското правосъдие започне да събира някакви санкции те са на първа линия. Те са изплашени и затова веднага направиха комюнике, че се ограничават от случая, че са за етиката и т.н., което е естествена реакция." - смята Роглев.

"Такива обвинения се доказват и лесно, и трудно. Зависи дали са го направили, за момента са само обвинени, няма доказана вина в случая, но наказателното право борави с един категории, които са доста разтегливи." - подчерта Роглев.

Чуйте: