Спонсорите на FIFA се ядосват

Visa заплаши да се оттегли

28.05.2015 | 16:05
Спонсорите на FIFA се ядосват

Един от основните спонсори на FIFA, Visa, заплаши да се оттегли от договора си с управляващия орган на световния футбол, на фона на продължаващия натиск над президента на FIFA Сеп Блатер да не се съгласява да бъде избран за нов мандат, пише Гардиън на 28 май 2015.

Девет висши представители на FIFA и петима ръководители на медийната и рекламна дейност в организацията бяха обвинени от американското правосъдие на 27 май в използване на подкупи за над 150 млн долара за период от 24г. Това стана ясно след ареста на висши представители на FIFA в хотел в Цюрих и съобщението за отделно швейцарско разследване на избора на домакинствата на световните турнири през 2018 и 2022.

Обвиненията в "масова, системна и дълбока" корупция предизвикаха вълна от смут в целия футболен свят. Появиха се въпроси дали организацията може да продължи да съществува в сегашната си форма.

В изявление на сайта на FIFA Сеп Блатер казва, че разбира разочарованието на мнозина:

"Знам, че днешните събития ще повлияят на начина, по който хората гледат на нас".

Блатер обещава да сътрудничи на властите от САЩ и Швейцария и да вземе мерки.

От изявлението обаче не става ясно какви промени смята да въведе.

Сеп Блатер не е бил сочен за заподозрян, но ще отговаря на въпросите на швейцарските разследващи органи. Блатер не се появи на пресконференцията във вторник сутринта, на 26 май 2015 и вместо това свика спешно заседание с представители на шестте конфедерации, включително президента на UEFA Мишел Платини.

Управляващият орган на европейския футбол UEFA заседава и може да реши да бойкотира FIFA.

 

Спонсорите на FIFA, след които Adidas, Visa и Coca-Cola призовават за реформи

Visa излезе с призив на 27 май, в който изразява разочарованието и тревогата си от организацията.

"Важно е FIFA да направи промените сега.. ако не го направи, ние ги информирахме, че ще преоценим спонсорството си", пише в съобщението на сайта на компанията, която има договор за 25 млн долара годишно.

Coca-Cola съобщи: "Това дълго противоречие помрачи мисията и идеалите на Световното първенство и ние неколкократно сме изразявали тревогите си за тези сериозни обвинения".

Южнокорейската компания Hyundai Motor Company, единственият азиатски партньор на FIFA за Световното през 2018 в Русия изрази тревога. Anheuser-Busch InBev, чийто бранд Budweiser е спонсор на Световното през 2018 съобщи: "Очакваме всички партньори да поддържат високи етични стандарти и да работят прозрачно". McDonald междувременно съобщи, че следи ситуацията.

Кризата хвърли сянка на съмнение над ръководството на Блатер. Той иска да спечели пети 4-годишен мандат като президент тази седмица, но водещи имена от света на спорта го поканиха да преосмисли позицията си.

Диего Марадона каза на Radio La Red в Буенос Айрес, че обвиненията в корупция срещу FIFA са били пренебрегвани с години. "Гледаха ме като луд", каза той. "Сега ФБР им каза истината. Няма футбол. Няма прозрачност. Стига лъжи и уговорки на вечеря за преизбирането на Блатер":

 

 

 

Конгресът на FIFA се открива на 28 май 2015 в 17ч. местно време в Цюрих. Организацията обещава да предава на живо от 29 май на Hallenstadion в Цюрих.

Кандидатите за президент на FIFA са двама - Блатер и принц Али Хюсеин от Йордания.