Екатерина Захариева: Да се наеме фирма, която да събере раздадените от КТБ кредити

Това трябва да го направи БНБ или синдикът на КТБ, коментира вицепремиерът в служебния кабинет

28.10.2014 | 15:21 Редактор: Мариета Иванова
Екатерина Захариева: Да се наеме фирма, която да събере раздадените от КТБ кредити

Вицепремиерът по икономическата политика в служебния кабинет Екатерина Захариева препоръча да бъде наета фирма за събиране на кредитите, раздадени от КТБ. По думите й, ако бъдат наети качествени фирми, би трябвало голяма част от  раздадените под формата на необезпечени кредити 4222 млн. лв. да бъдат събрани. 

Захариева присъства на откриването на Петата регионална енергийна конференция, която се провежда  в София, съобщава БТА.

Тя подчерта, че няма как редовен или служебен кабинет да наеме такава фирма. По думите й това би трябвало това да го направи БНБ  или пък синдикът в КТБ, ако се върви към обявяване в несъстоятелност и бъде назначен синдик.

„Ако се мине по процедура оздравяване на банката, това също трябва да бъде направено,  защото никой не е длъжен да плаща чужди кредити и хората не са длъжни да плащат покупките на някого“,  коментира Захариева.

Вицепремирът коментира и преговорите за формиране на правителство. Тя подчерта, че според нея всяка формула, която води до съставяне на кабинет, е по-добра  от липса на такъв и нови избори.  Захариева изрази надежда политическите сили да подходят отговорно и да подкрепят първата политическа сила за съставяне на правителство.

Тя изрази надежда проектът на служебния кабинет за актуализация на бюджета да бъде подкрепен. В противен случай по думите й в края на ноември страната ни ще бъде в невъзможност да поема част от неотложните си разходи.

Захариева отбеляза, че предвидените в проекта 2 млрд лв. във връзка с КТБ са за осигуряване на  гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да могат да бъдат платени всички  гарантирани по закон депозити.