Реформаторите отказаха коалиция само с ГЕРБ

На лидерската среща в парламента било постигнато съгласие за промяна на законодателството с цел спасяване на КТБ

28.10.2014 | 14:50 Редактор: Мариета Иванова
Реформаторите отказаха коалиция само с ГЕРБ

Реформаторският блок отказа на ГЕРБ двупартийна коалиция на малцинството и поиска и Патриотичният фронт да подпише коалиционно споразумение за влизане в бъдещото правителство. Това обявиха Радан Кънев и Меглена Кунева след двучасово заседание на съюза в парламента.

Според тях само така ще се формира стабилно мнозинство.

По думите на Бойко Борисов след разговорите се оказало, че единствената възможна формула за бъдещото управление е кабинет на малцинството и плаващо мнозинство по важните за страната въпроси.

От своя страна, от Патриотичния фронт посочиха, че остават на позицията да подкрепят  кабинет на ГЕРБ с програма за стабилно управление.

Валери Симеонов коментира, че на срещата на лидерите на парламентарно представените партии в 43-я кабинет, с изключение на „Атака“, които не присъствали на разговорите, е постигнато съгласие, че трябва да има промяна в законодателството до петък, за да се спаси КТБ от фалит.

95% от групата на Патриотичния фронт ще подкрепи кабинета, каза Симеонов след преговорите. Той обясни, че формацията никога не се е „натискала за тройна коалиция”.

„Винаги сме говорили за съставяне на програма, ще се стремим в тази програма за стабилно управление да има наши приоритети и ако се постигне споразумение, ние ще подкрепяме правителството, което изпълнява тази програма. Без значение дали е само на ГЕРБ, на ГЕРБ или Реформаторите”, каза още Симеонов. По думите му, за Патриотичния фронт най-важното било България да започне да излиза от кризата и допълни, че ако бъдат поискани, ще осигури експерти за кабинета, но политически лица няма да участват в правителството.

Лидерът на ДПС Лютви Местан посочи, че на срещата за първи път е било направено изчистено предложение за правителство на коалиционното малцинство. Той коментира, че дали от движението ще подкрепят правителство на малцинството на ГЕРБ зависи от  конкретната управленска програма. След изборите Местан подчерта, че ДПС ще даде 300 дни  толеранс на новия кабинет. Според лидера на Движението от днес е безумие да се стига до връчване на втори и трети мандат за съставяне на кабинет.

Лидерът на социалистите Михаил Миков коментира, че дали правителство на малцинството на ГЕРБ и Реформаторския блок ще е стабилно зависи от програмата на кабинета.   От това зависи и дали хората ще подкрепят мерките и действията му, коментира Миков.

"Този въпрос не е абстрактен и в никакъв случай не е само между политиците. Той е въпрос на преценка на гражданите", допълни той.

Председателят на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин също заяви, че от програмата на евентуално правителство на малцинството зависи дали от АБВ ще го подкрепят.

По думите му обаче, ако в програмата бъдат приети и приоритети на левите партии, АБВ ще подкрепи бъдещото управление.

Той обобщи, че на лидерската среща днес всички са се обединили около становището, че е лош вариант да се отиде веднага на избори, защото това би означавало, че политиците не харесват резултата от вота и пращат на поправителен изпит избирателите, както и че не е редно да се прави правителство с хоризонт няколко месеца или година, защото това значи да започне веднага предизборна кампания.

„Време е да се прояви национално съгласие и отговорност. Очевидно е, че нито една партия не спечели толкова гласове, за да управлява сама“, коментира Калфин.