Правителство на малцинството била единствената възможност, заяви Борисов

По актуалните въпроси щяло да се търси плаващо мнозинство, стана ясно след лидерската среща

28.10.2014 | 12:48 Редактор: Мариета Иванова
Правителство на малцинството била единствената възможност, заяви Борисов

Единствената възможност е формиране на правителство е да се създаде кабинет на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок, заяви Бойко Борисов след лидерската среща в парламента днес- 28 октомври. Той подчерта, че правителството ще се ползва още с плаващо мнозинство по актуалните въпроси.

„Ще приемем подкрепата на всички партии в зависимост от темите. Аз поех ангажимент, ако съм премиер - всеки вторник дневния ред на МС да се представя на лидерска среща”, заяви пред журналисти в парламента Борисов.

„Всички подчертаха, че предсрочни избори зимата са фатални за държавата“, коментира още той.

Още по темата

Борисов допълни, че очаква решението на Реформаторския блок дали по отношение на управлението и подписването на коалиционно управление. БСП били категорични, че остават в опозиция.

Припомняме, че от парламентарната трибуна по време на учредителното събрание на 43-ия парламента Борисов очерта три варианта за бъдещото управление.

Първият вариант е сформиране на кабинет за период от около година и провеждане на избори 2 в 1- местни и парламентарни през 2015. По думите му обаче, подобен кабинет няма да е стабилен, тъй като за краткия период администрацията няма да успее да заработи ефективно.

Вторият вариант за Борисов е сформиране на кабинет с двугодишен хоризонт и провеждане на президентски и парламентарни избори заедно през 2016. При този вариант Борисов подчерта, че няма да е този, който ще „извади ГЕРБ от управлението“, за да се кандидатира той за президент. „Президентските избори не влизат в моите планове,“ посочи лидерът на ГЕРБ.

Третият вариант по думите е парламент без хоризонт и с перспектива за изкарване на пълен мандат.

Борисов дори изрази готовност да не е премиер, за което настояваха след изборите от Реформаторския блок.