Борисов видя три варианта пред страната

Президентските избори не влизат в моите планове, заяви лидерът на ГЕРБ

27.10.2014 | 15:04 Редактор: Мариета Иванова
Борисов видя три варианта пред страната

От парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че вижда три варианта пред страната. Той подчерта, че след срещата му с лидера на „БСП лява България“ Михаил Миков на 26 октомври и заявлението, че левицата ще върне мандата за съставяне на правителство, ако й бъде връчен такъв, е станало ясно, че само с мандат на ГЕРБ може да бъде сформиран кабинет. По думите на Борисов не е честно през няколко месеца да се възлага задължение президента да сформира правителство. В този смисъл представените партии в парламента би следвало да потърсят не това, което ги разделя, а това, което може да ги обедини.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че първият вариант е сформиране на кабинет за период от около година и провеждане на избори 2 в 1- местни и парламентарни през 2015. По думите му обаче, подобен кабинет няма да е стабилен, тъй като за краткия период администрацията няма да успее да заработи ефективно.

Вторият вариант по думите му е сформиране на кабинет с двугодишен хоризонт и провеждане на президентски и парламентарни избори заедно през 2016. При този вариант Борисов подчерта, че няма да е този, който ще „извади ГЕРБ от управлението“, за да се кандидатира той за президент. „Президентските избори не влизат в моите планове,“ посочи лидерът на ГЕРБ.

Третият вариант по думите е парламент без хоризонт и с перспектива за изкарване на пълен мандат.

Борисов подчерта, че е готов да поеме отговорност при всеки един от тези варианти. Той допълни, че ще покани лидерите на всички парламентарно представени партии да обсъдят всеки един от тези варианти.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че е готов на диалог в името на държавата.

Борисов посочи, че е готов на диалог в името на държавата. Дори заяви готовност да не е премиер, както предлагат реформаторите, „но не знам дали ще мога да контролирам министрите, които ще излъчим от ГЕРБ“.