Реформаторите призоваха за смирение и съставяне на кабинет

Ние сме тук по волята на българските граждани- на тези, които гласувахa, и тези, които не го направиха, заяви Радан Кънев

27.10.2014 | 16:01 Редактор: Мариета Иванова
Реформаторите призоваха за смирение и съставяне на кабинет

„Ние сме тук по волята на българските граждани. На тези, които гласуваха, но и на тези, които не го направиха,“ заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на „Реформаторския блок“ Радан Кънев. - „Едва за втори път толкова голям процент от гласувалите са представени в Народното събрание, но и за първи път резултатът толкова зависи от факта, че повечето българи не се довериха и не участваха в изборите. Нашето присъствие тук е следователно задължаващо, защото е плод на последните капки търпение на българския народ към представителната  демокрация“.

И в тази си представителна роля, ние имаме поне три задачи, посочи Кънев:

  • да започнем да възстановяваме доверието в българския парламентаризъм и в достойнството на Парламента. Да върнем властта, където и е мястото – да върнем на Народното събрание ролята на институция, която решава най-важните въпроси за нацията, а не се подчинява на министерски заповеди;
  • да започнем важните реформи, чието отлагане постави на изпитание самото съществуване на правовата държава, изстиска до крайност стопанството и националното богатство и в последна сметка уби предприемаческия дух на огромна част от съгражданите ни или  го насочи извън границите на държавата;
  • като средство за горните цели, да съставим отговорно и смело правителство, на което да дадем силна законодателна рамка, както и правила, които да му попречат да осъществи поредна злоупотреба с публичната власт.

За постигането на целите е необходимо да не се забравя, че „демокрацията е система, която търси компромиса между твърде различни интереси и ценности, а  Парламентът е призван да бъде поле на този компромис. Тази „разпокъсаност“ на 43 Народно събрание само ще ни помогне да осъзнаем тези факти“, смята още Кънев.

По думите му в този парламент трябва да се търси компромиса, но „нужния компромис за реформи, а не фалшивия консенсус на фалшивите елити зад гърба и за сметка на гражданите“.

„Трябва да съставим правителство според волята на народа, но не и правителство на всички, което оставя народа в опозиция. Избирателите се произнесоха за трудно дясно правителство, срещу което да стои трудна лява опозиция. И ние трябва да проявим смирението и упорството да постигнем това, което изборните резултати повеляват.
Ние от Реформаторския блок ще направим всеки компромис, освен с нашия възглед за най-важен обществен интерес – смело начало на правосъдната реформа, административната реформа и удар по корупцията в обществените поръчки и еврофондовете“, посочи още Кънев. - „Ще проявим лично смирение и ще подчиним амбициите си на трудно и рисковано общо дело, но няма да допуснем примирение с превземането на държавната власт от организирани частни интереси. Защото това би означавало да се примирим с бедността и беззаконието, ниските доходи и съсипията на здравето и образованието на поколенията след нас“.

Кънев с обърна към депутатите с думите, че всички те трябва да приемат присъствието си в парламента като „необходимост от лично смирение“.

„Да забравим  фалшивото самочувствие на принадлежност към националния елит. За съжаление, националният елит на България отдавна много  рядко влиза в тази сграда. И ние, днешните ? временни обитатели, можем да се причислим към него само по цената на костюмите си. Нашето лично смирение пред огромните непосредствени и стратегически проблеми на обществото ни може да върне истинския национален елит във властта – като добронамерен критик, съветник, дай Боже – като министър. И ние имаме нужда от това, защото нямаме сили да се справим сами. И за да постигнем това, за да върнем достойнството на националната ни политика ще търсим консенсус, но около налагане на правила, а не около привилегии“, коментира Кънев.

Вторият съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Меглена Кунева декларира, че реформаторите ще работят за създаваме и укрепване на реформаторско мнозинство.

„Нови избори ще предизвикат криза. Правителство на малцинството ще е третото, което няма да изкара мандата си”, каза още тя.

Кунева даде кураж на ГЕРБ да състави кабинет. Тя обяви и че реформаторите не одобряват пасивното одобрение от страни, докато страната влиза в поредната криза.

„Въпрос на смелост е политиците да се ангажират с управлението, без да калкулират риск”, каза Кунева.

„Ние сме част от решението за стабилността на страната, а не от проблема със стабилността“, допълни още Кунева и декларира пълната готовност на реформаторите да поемат политическа и лична отговорност в изпълнение на дълга им към стабилността.

Тя беше категорична и че реформаторите няма да са пречка за съставяне на дясноцентристко правителство.