Местан: Не е възможен десен кабинет без подкрепа на ДПС

ДПС няма да подкрепи „безпринципна антиевропейска, антинатовска коалиция“, заявли лидерът на движението

27.10.2014 | 15:39 Редактор: Мариета Иванова
Местан:  Не е възможен десен кабинет без подкрепа на ДПС

ДПС ще подкрепи ясен евроатлантически профил на следващия български кабинет, дори без участие в управлението, декларира от парламентарната трибуна лидерът на партията Лютви Местан.

По думите му дясноцентристко управление, което е безалтернативно предвид това, че ГЕРБ е първата политическа сила, не е възможно да получи мнозинство без ДПС, пише Dnes.bg.

Mестан обаче беше категоричен, че движението няма да подкрепи „безпринципна антиевропейска, антинатовска коалиция“ и ще бъде опозиция на подобен мандат, визирайки кабинет с участието на националисти.

В словото си той заяви още, че не е време за реваншизъм и призова „да четем историята не само като минало, а в реално време“. ДПС е ключов гарант за демократичния процес, подчерта Местан.

Той декларира, че ДПС е готово за дълбок същински разговор за системните проблеми и пороци на българската демокрация.

Няма да допуснем този разговор да бъде подменен с опасната стратегия за продуциране на митове, които свеждат системния порок до една партия или няколко персони, отсече лидерът на ДПС.

По думите му истината за КТБ е "отвъд мита за банката на ДПС". Според него политиците дължат отговор на обществото „кои партии и политически фигури ще изплуват от трезорите на банката“.

По думите му важен е и въпросът „Кой и защо продуцира след изборите повторна анти-ДПС истерия“. Според Местан се цели създаване на благоприятна среда, в която да стане възможен съюз между дясното и националпопулизма.

Лидерът на ДПС предупреди, че в търсенето на самоцелно аритметическо мнозинство рискуваме да изгубим цивилизационната посока на България.

По думите му дори да се постигне мнозинство от 202-ма депутати, това все още не е основа за стабилно управление, ако я няма ценностната спойка.

Кой стои зад черешовите топчета и срещу кого и какво гърмят те днес, от кого трябва да бъдат освобождавани България и българският парламент, кой народ се освобождава от свои сънародници, попита той, визирайки днешния протест срещу мандата на движението в Кюстендилско.

Местан отново заяви, че аномалиите с мандатите са резултат от сгрешена методика, на която ДПС не е съавтор.