Нов закон за гарантиране на депозитите, предлага служебното правителство

Документът ще бъде изпратен за съгласуване в Брюксел

27.10.2014 | 19:45 Редактор: Мариета Иванова
Нов закон за гарантиране на депозитите, предлага служебното правителство

До 7 работни дни да бъде срокът, в който депозитите в запорирана банка, ще бъдат достъпни. Това предвижда изцяло нов закон за гарантиране на влоговете в банките, изготвен от служебното министерство, информира Капитал.  

Проектозаконът е в отговор на Европейската комисия, която започна в края на септември предупреди за задействане на наказателна процедура срещу България заради блокираните влогове в КТБ. Документът ще бъде изпратен за съгласуване в Брюксел. Той предвижда още освен гарантираните депозити, да има гаранции и по привилегированите, включително и тези на акционери, роднини и одитори.
Вноската на всяка банка във Фонда за гарантиране на влоговете ще се определя от рисковия й профил. Промените са в съответствие с европейската директива за схемите за гарантиране на депозитите.

ДПС също ще внесе за разглеждане в парламента свой законопроект за гарантиране на банковите депозити. Новината съобщи  в първия работен ден на новия парламент депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е сред авторите на законопроекта. Депутатът обеща още да идва редовно на работа в 43-то Народно събрание.