Калоян Стайков: Да спрем да мислим, че регулаторите са всезнаещи

От доклада на БНБ стана ясно, че КТБ е водила „странна политика за отпускане на кредити”, коментира икономистът

27.10.2014 | 21:26 Редактор: Мариета Иванова
Калоян Стайков: Да спрем да мислим, че регулаторите са всезнаещи

Нека спрем да мислим, че регулаторите и одиторите са всезнаещи или всеможещи, коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков. Той допълни, че около случая с КТБ в момента има  „твърде много емоции и се правят заключения преди да я има цялата информация”. В тази връзка той подчерта, че не е ясно дали одиторът на КТБ- KPMG, не си е свършил работата или банката е работила с подмени документи.

„Идеята на надзора е да предотврати такива измами. Но когато една банка реши да го направи, ще намери начин”, коментира Стайков.

Той подчерта, че от представения днес доклад  на БНБ е станало ясно, че КТБ е водила „странна политика за отпускане на кредити”.

Икономистът подчерта, че одиторите са начислили обезценки в размер на 4.2 млрд. лева според законовата уредба. И допълни, че обезцента се превръща в загуба през разходите.

В резултат „в края на месеца банката ще отчете отрицателен капитал и в следващите пет дни БНБ трябва да вземе решение за отнемане на лиценз,” коментира Стайков развитието на казуса около КТБ.

Той допълни още, че КТБ е използвала стара наредба на БНБ, според която обезценките е трябвало да бъдат 4.7 млрд. лв. и в случая промяната дори е в полза на поставената под особен надзор банка.

Стайков коментира и информацията за проектозакона на служебното правителство, според който вложителите в поставена по особен надзор банка ще имат достъп до парите си до седем дни след запорирането на банката. Икономистът посочи, че от една страна това е добре, защото хората ще имат достъп до средствата си в по-кратък срок от досега. - „От друга страна, регулаторът ще бъде лишен от времето за по-задълбочен анализ и  може да се вземе решение, което да доведе повече разходи”, допълни още Стайков.