7 грешни представи, които стартиращите бизнес трябва да имат предвид

13.12.2014 | 17:23 Редактор: Мариета Иванова
7 грешни представи, които стартиращите бизнес трябва да имат предвид

Изпълнителният директор на Expivia Interaction Marketing Group Inc. Томас Лайрд в публикация в LinkedIN споделя 7 урока, които се си е взел от погрешни представи, формирани преди стартирането на бизнес.

Мислите, че имате достатъчно кеш: Нямате. Не може да имате достатъчно. Всички стартъпи започват с обещание за осъществяване на една голяма идея. Веднъж, получили пари от инвеститори и стартирали дейността- състезанието започва.  
Лайрд коментира, че много от стартиращите бизнес отказват финансиране, заради нежелание да се разделят с проценти от собствеността. И пита - по-добре ли е да притежавате 75% от бизнес, който може да се провали заради липса на капитализация, отколкото да имате 55% от добре капитализирана дейност, която има много по-голям шанс за успех. Проверете егото си на влизане и не бъдете скъп на триците, евтин на брашното. Дайте си шанс да останете в надпреварата.

Наемате грешните хора/ не се освобождавате от грешните хора: Това е трудно, особено, ако имате свой бизнес за първи път.

Обмислете въпроса с подбора на кадри, дори отчаяно да се нуждаете от помощ. Поискайте препоръки, насрочете второ интервю- хората очакват това. Убедете се, че новите ви служители разбират, че ще бъдат част от стартъп. Готови ли са за това? Ще бъдат ли гъвкави, за да работят с вас в този много важен етап от компанията ви?

Уверете се, че новите ви служители знаят с какво се заемат и че са готови за предизвикателството. Много е важно да наемете служители, които има подобен на вашия светоглед и умения.

На този етап трябва да можете и бързо да се освобождавате от хора, които считате, че не са подходящи за дейността.  Отделете време за подбора и не губете време да се освободите от неподходящите за вас служители. Излезете ли на пазара, ще бъдете заети само с изпълнението на бизнес идеята си.

Ставате прекалено близки със служителите си: Когато започвате и сте лидер на стартъп, обикновено имате склонност да изграждате близки връзки с тези, които работят за вас. Това по някакъв начин замъглява представата за това кое е най-добро за компанията, особено ако се разраствате бързо или имате лошия късмет да бележите спад от бизнес плана ви. Понякога задържаме тези връзки прекалено дълго или поставяме хора на позиции, което не е в най-добрия интерес за компанията, коментира Лайрд.

Още по темата

Бъдете приятели със служителите, но се уверете, че не забравяте и лидерските си качества. Осъзнайте, че винаги ще има линия, която не може да бъде прекрачена и се уверете, че вземате решения в интерес на компанията, а не на база лични отношения. Това ще направи живота ви много по-лесен.

Не се сравнявайте: Няма нищо лошо да започнете с използвано офис оборудване. Толкова много нови собственици агонизират по отношение на мисълта как „ще изглежда” офисът. Не може да се сравнявате с 5, 10 или 20+ годишна компания със солиден поток на приходите. Разбира се, че техните офиси изглежда добре. Такъв ще е вашият- след време. При обзавеждането на офиса, си задайте въпроса- каква е целта ви-да реализирате идеята си или да имате дизайнерски офис.

Замръзватe: При стартирането на собствен бизнес – вие сте лидерът. Хората гледат на вас по този начин. Голяма част от задълженията ви ще са свързани с това да взимате много важни решения, които има съществено отражение върху организацията и нейните служители. Единственото по-лошо нещо от взимането на лошо решение е да не вземете никакво. Толкова много лидери се предпазват от взимането на грешни решения като не взимат никакви. Това показва абсолютна липса на лидерство към хората ви.

Хубавата страна на взимането на грешно решение, в повечето случаи, е че може да бъде поправено. Често някое грешно решение може да ви върне назад по пътя, докато невзимането на никакво решение ви държи на неутрална позиция. В крайна сметка взимането на решение е, това, което ви ангажира с дейността и поддържа движението напред в създаването на опит.

Не разбирате начинанието: Това ще е едно от най-трудните начинания в живота ви. Първата година ще бъде трудна. Ще има моменти, в които ще ви идва да си скубете косите. Ако имате късмет да осъществите идеята си обаче, ще изпитате чувство, близко до това при раждането на дете, коментира Лайрд.  

Да забравите семейството си:Не забравяйте, че не правите това сами. Семейството ви- било то съпруга/съпруг, приятелка/приятел или деца живеят и умират заедно с вас. Те преживяват безсънните нощи без вас, както и вие без тях. Не забравяйте да им отделяте нужното време, бъдете открити с тях и не крийте нищо, допуснете ги до живота и работата си. Никакво количество пари, слава или постижение си заслужава отчуждението от тези, които ви обичат и които обичате. Направете го с тях.