Тодоров: Очаквам санкциите за Русия да бъдат удължени и след сега поставените срокове

Иво Тодоров, член на Асоциация на българските износители

26.03.2015 | 12:36 Редактор: Дориана Ранкова
Тодоров: Очаквам санкциите за Русия да бъдат удължени и след сега поставените срокове

След срещата на върха в Брюксел, ЕС реши да удължи действието на икономическите санкции за Русия, а срокът до края на годината беше обвързан с изпълнението на споразумението в Минск. За съжаление Европа доказа още в началото на налагане на санкциите, че когато трябва да се изгради една обединена позиция механизмите на ЕС не са достатъчно ефективни, коментира Тодоров, тъй като докато се стигне до първите санкции се води един много продължителен дебат. Този дебат се въртеше главно около Германия, Англия и Франция и техните търговски отношения с Русия. Що се касае до руската икономика, благодарение на енергийния сектор и износ на такива носители, за последните 25 години Русия успя да заеме челни позиции. Изводът според Тодоров е, че Русия умее добре да използва слабостите на ЕС.Тодоров обаче не е оптимист на руската икономика, а по-скоро началните притеснения се изтриха.

 

Цената на петрола със сигурност не радва руската икономика, дори и в годините, когато цената на черното злато беше в пика си, страната не инвестира в развитие, така че руската икономика ще продължава да страда. Диверсификация на руската икономика по време на бума на цените на петрола, щеше да смекчи ефекта от санкциите.

 

Туристическия бизнес има колебания на база по-слабия ръст на туристи от Русия, но имотите не са чак толкова засегнати, коментира Тодоров. Едно евентуално удължаване на санкциите (което споделя като по-вероятно), по-скоро ще има положителен ефект върху пазара на имоти.

 

За правната рамка в Русия за правене на бизнес и какво мисли европейския бизнес, както и каква е енергийната ни позиция в този ребус, може да чуете в следващия видео материал:

Investbook, предаването за бизнес и инвестиции, с водещ Дориана Ранкова