Повече туристи от Европа и Балканите очакваме това лято

Сезонът ще е с много предизвикателства, посочи министъра на туризма

23.03.2015 | 16:27 Редактор: Мариета Иванова
Повече туристи от Европа и Балканите очакваме това лято

Прогнозите за летния туристически сезон са за повече посещения от Европа и Балканите, стана ясно от думите на министър Ангелкова пред журналисти във Велинград.

Очаква ни труден туристически летен сезон - с много предизвикателства, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова като подчерта, че не бива да се вещаят и апокалиптични картини.

На пресконференция във Велинград тя подчерта, че не бива да се фокусираме само върху Русия и Украйна, тъй като "те не са държавите, които формират нашия туристически продукт на сто процента", предава думите й БТА.

Русия е на четвърто място по брой на туристи в България, уточни Ангелкова.

Тя отбеляза, че още миналата година са предприети действия за облекчаване на визовите процедури с Турция, Русия, Беларус, Украйна, Казахстан за техни туристи.

Освен това, са разработени целеви рекламни кампании във всички компенсаторни пазари. Ще има повече от 20 хиляди излъчвания на рекламни клипове за България по паневропейските телевизии.

Предприета е и специална кампания в Азия, обясни Николина Ангелкова.

По данни на туристическия бранш този сезон се очаква ръст на туристите от Европа и Балканите, спрямо предходната година. На база на предварителни заявки, от Германия се очакват с 5 процента повече туристи, от Литва и Латвия - с 40 процента, от Австрия - с 10-15 на сто и от балканските държави - с между 5 и 10 процента, каза министърът.

В момента е важно да се обединят усилията на държавата, общините и туристическия бранш за развитие на отрасъла, посочи Ангелкова.

Във Велинград се състоя работна среща на министъра на туризма с представители на местните власти и на туристическия бизнес от Пазарджишка област. Във форума участва и областният управител Трендафил Величков.

На срещата са били обсъдени възможностите за развитие на културно-историческия туризъм, спа услугите и подобряването на туристическата инфраструктура.