Министър Ангелкова: Близо 1 млн. германци са посетили страната ни през 2014г.

Над 700 хиляди от тях са били у нас с цел туризъм

06.03.2015 | 14:50 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Ангелкова: Близо 1 млн. германци са посетили страната ни през 2014г.

Близо 1 млн. германци са посетили страната ни през 2014г., а над 700 хиляди от тях са били у нас с цел туризъм, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция в рамките на едно от най-големите международни туристически изложения в света – ITB, което се провежда в Берлин. В събитието участие взеха и заместник-министърът на туризма Надя Маринова и посланикът на България във Федерална република Германия Ради Найденов.

"България е на второ място в Европа по биологично разнообразие и е сред трите страни на Стария континент по броя на откритите археологически артефакти." - каза министър Ангелкова.

Тези факти откриват големи възможности за туризъм – културен, еко-, морски, СПА, зимен и т.н., отбеляза министър Ангелкова. По думите й за немските туристи България е добре позната, като свързват страната ни предимно с лятото и слънчевия й образ. По тази причина Министерството на туризма работи за представяне и на другите възможности за туризъм с основен акцент върху културно-историческия.

Реализирана бе и мащабна рекламна кампания на немския пазар, включваща 39 туристически уебсайта, 9 тв канала с 406 излъчвания (сред които RTL 2, SKY, TELE 5, Sport 1 и др.), 36 рекламни съоръжения в метрото на Берлин и 11 печатни издания (сред които Reise & Preise; Freizeit Spass; и др.). Кампанията е реализирана по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г.

"През януари 2015 г. отчитаме ръст от близо 45% на посещенията на немски граждани в нашата страна спрямо същия период на предходната година, което показва, че германците започват да откриват възможностите за туризъм в България и извън летния сезон." - подчерта Николина Ангелкова.

Увеличението на туристическия поток определя качеството на туристическия продукт, смята министърът на туризма.

"Работим за създаването на фонд или друг финансов механизъм, чрез който можем част от постъпленията от туризъм да инвестираме целево за подобряване на инфраструктурата и туристическите атракции." - каза министър Ангелкова.

Ще се търсят различни варианти за повишаване на квалификацията на заетите в сектор туризъм – както в университетите, така и чрез допълнителни курсове, допълни министър Ангелкова.

Международното туристическо изложение ITB-Берлин, което се провежда от 4 до 8 март, е сред най-престижните събития за туристическата индустрия с над 11 000 изложители, 113 000 професионалисти от 180 страни и се провежда за 48-ми път. България участва с национален щанд от 456 кв.м., на който се представят над 50 туристически компании и организации заедно с Министерството на туризма.