160 хиляди българи пътували в страната през последните 4 дни

70 хиляди пътували зад граница, коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки на туризма

04.03.2015 | 10:03 Редактор: Мариета Иванова
160 хиляди  българи пътували в страната през последните 4 дни

Почивните дни около националния празник на България – 3 март, са били активни за туристическия сезон, стана ясно от думите на председателя на Института за анализи и оценки на туризма Румен Драганов. Той посочи, че в рамките на страната почиващите са били около 160 хиляди българи, докато извън страната са били малко над 70 хиляди българи. Интерес у нас е имало предимно към зимните и балнеокурорти. Зад граница най-много посещения е имало към Гърция като пътуванията са били предимно еднодневни, стана ясно от думите на Драганов.

Той посочи още, че в сравнение с година по-рано месец февруари тази година се очертава значително по-силен за зимния туризъм.

„Началото на февруари тази година се очерта като много силен заради ученическите ваканции в началото на месеца, а в края поради световната Ски купа в Банско. Това натоварване, което имаме през февруари, ще даде ръст,“ коментира Драганов.

Той подчерта, че се очаква поради много добрите условия ски сезонът да се удължи до началото на април. По думите му, ако има добри условия, сезонът може да бъде удължен до края на Великден, който тази година се пада на 11 април.

Драганов коментира още, че делът на зимния туризъм у нас е под 15% от общия туристически пазар. Той посочи, че в рамките на годината се обслужват 7.8 млн. чужди туристи, като в рамките на зимния туризъм са 1.5 млн. И в тази връзка той посочи необходимостта от развитие на ресурса на планината.

„Когато казваме, че има необходимост от 60 нови лифта, нямаме предвид унищожаване на природата, а имаме предвид по какъв начин да бъдат дефинирани туристическите зони, нещо, което не се е случило до момента. Ние искаме ясна дефиниция- и точно от Министерството на туризма, на туристическите зони, на туристическите места и точки, техния статут, рамката, какво може да се случва  в тези зони, капацитетът на тези зони, така че да могат да се развиват целогодишно“, коментира Драганов.

Председателят на Института за анализи и оценки на туризма коментира и въпроса с изграждането на втора кабинка на Банско, като подчерта, че е скептичен по отношение на реализацията на идеята.

„Оказа  се доста разочароващо това, което се е случило и направено от местната администрация и власти. Оказа се, че местното население, местните феремери са били ограбвани в продължение на доста години и те не са хората, които се възползват от богатството на природата. Инвеститорът не е заявил своя интерес какво иска да прави и това влияе доста отрицателно на туризма, създава един отрицателен имидж, като че ли те искат да заобиколят обществото и не искат да се съобразяват със законодателството“, коментира още Драганов.