Редица страни от ЕС не одобряват политиката на санкции срещу Русия

Против автоматичното удължаване на санкциите се обявяват Кипър, Гърция, Словакия, Унгария, Австрия и Испания

18.03.2015 | 14:13 Редактор: Мариета Иванова
Редица страни от ЕС не одобряват политиката на санкции срещу Русия

Редица държави от Европейския съюз са на мнение, че Брюксел „провежда погрешна политика по отношение на Москва”. Това е признал на брифинг представител на външнополитическата служба на ЕС, предава ТАСС. Той е заявил още, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще предложи на срещата на върха „да се подкрепи удължаването на санкциите срещу Русия до изпълнение на минските договорености”.

Предложението все още е на етап обсъждане, отбелязал още европейският дипломат. По думите му в момента Туск се опитва да го съгласува с канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд, доколкото „обща препоръка от Туск, Меркел и Оланд има по-голям шанс да получи подкрепа от Европейския съвет”.

Според цитирания от ТАСС дипломат трябва да има пълно изпълнение на минските договорености и запазване на санкциите.

Действието на основните секторни икономически санкции на ЕС изтича през юли. По информация на ТАСС против автоматичното удължаване на рестрикциите се обявяват Кипър, Гърция, Словакия, Унгария, Австрия и Испания. Люксембург, Малта и Италия също не проявяват ентусиазъм от удължаване на ограниченията, отбелязва още агенцията.

Преди около две седмици външният министър на България Даниел Митов посочи, че страната ни ще подкрепи нов кръг от санкции срещу Русия.