Ефективността на разходите е приоритет за МФ за 2016: Горанов

Министърът на финансите Владислав Горанов за Bulgaria ON AIR

08.01.2016 | 09:15
Ефективността на разходите е приоритет за МФ за 2016: Горанов

Интервю за телевизия Bulgaria ON AIR на министъра на финансите Владислав Горанов, излъчено в Сутрешния блок на 8 януари 2016. Цялото интервю - във видеото.

 

"Ефективността на разходите е приоритет за МФ за 2016, каза министърът. „Задачата ми е ограничена, защото мога само да представям идеи, трудно е силово да ги налагам, защото разбирането за ефективността на разходите е ключова за модернизиране на икономиката. Не случайно се говори за икономии – не повече или по-малко разходи, а по-ефективно управление на ресурсите, които имаме“.

Прогнозата за растеж

"Има предпоставки за по-висок от планирания растеж, но предпочитам да правя консервативни и устойчиви прогнози, които позволяват да не сме изненадани в негативен план. Ако сме изненадани в позитивен план едва ли някой ще ни критикува за постигане на по-добри резултати от заложените.

Съобразили сме се с прогнозите на БНБ и ЕК.

Да, имаме предпоставки за по-висок растеж и трябва да работим в тази посока, както по линия по-бързото стартиране на новия програмен период и отваряне на схемите по новите оперативни програми.. Знаете, че вече се отварят много по-ускорено и почти година по-рано в сравнение с предния програмен период. Това ни дава основания за оптимизъм, че темпът за инвестиции, и по линия на европейските фондове, и по линия на частния сектор може да се запази и през 2016.

Предпоставки за такъв растеж, който се коментира, има. Трябва да си свършим добре работата.

Дали ще успеем да достигнем това, което се прогнозира като оптимистична прогноза, зависи само от нас.

Твърде рано е да променяме прогнозата, която сме дали".

 

Дефицитът

"Показахме, че можем да се справяме с дефицит. Бюджетът е планиран достатъчно консервативно и с буфери за предстоящи евентуални неблагоприятни развития в обкръжаващата среда.

Двата процента са реалистични.

Спрямо това, което отчетохме като по-нисък дефицит през 2015, стъпката на консолидация е постижима..“

 

Чуйте цялото интервю: