Румен Драганов: Загубихме 180 млн. евро от отлива на руски туристи това лято

Следващата година можем да повече туристи от скандинавските страни

02.12.2015 | 19:37 Редактор: Мариета Иванова
Румен Драганов: Загубихме 180 млн. евро от отлива на руски туристи това лято

Около 100-150 хиляди руски туристи и 180 млн. евро загубихме от летния сезон през 2015, коментира в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той посочи, че „в голямата си част руските туристи са богати хора“ и са добре познати в популярни курорти по света.

„В България идват хора, които имат доста спомени от социализма“ и имат собственост у нас, коментира още той и подчерта, че за по-богатите няма и какво да предложим.

За следващата година хотелиерите у нас вече са се насочили към други пазари и се очаква през лятото да пристигнат повече туристи от скандинавските страни, например, стана ясно от думите на Драганов.

Той припомни, че отливът на туристи от Русия  у нас през това лято беше резултат от позицията на страната след анексирането на Крим.

„Летните курорти имаха 18% по-малко туристи“, коментира той и допълни, че сега легловата база е препродадена за 2016, като се търсят  сигурни курорти.

Експертът посочи, че има потвърждение за резервации за следващия летен сезон у нас и от руски туристи и дори може да се прогнозира, че ще пристигнат около 120 хиляди повече от преди година.

По думите му голямата неяснота е какво ще се случи с туристопотока към Турция.

„Турция в момента е голяма питанка – дали няма да откаже почтени хора да пътуват, включително и от Европа“, коментира Драганов.

Той сподели още, че няма отказ от пътувания към Париж за Нова година и дори се наблюдава солидарност, подобно на тази в Гърция по време на кризата. Подобна тенденцията обаче, според него не може да се очаква за Турция.

За привличането на туристи той посочи, че „водещото е качеството на туристическия продукт, сигурността и доброто име“.

Той заяви още, че в момента нямаме нужда от 1.5 млн. руски туриста в пика на летния сезон, в резултат  на което да останат "куп недоволни туристи". Драганов призова да се изчака спокойно и без емоции.