Явор Алексиев: Цели региони не участват във възстановяване на пазара на труда

Трябва да се върви в посока на финансова децентрализация на общините, коментира икономистът

10.11.2015 | 19:59 Редактор: Мариета Иванова
Явор Алексиев: Цели региони не участват във възстановяване на пазара на труда

Цели региони не участват във възстановяването на пазара на труда, коментира в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев. Експертът посочи, че изводите стават видни от данните от годишното проучване на ИПИ за икономическото и социално развитие на областите в страната.

По думите му от данните за 2015 може да бъде направен изводът, че въпреки бързото и „ударно” възстановяване на пазара  на труда, по всяка вероятност то ще е за кратко. В този смисъл той се позова на прогнозите на МВФ, които сочат, че и при един добър икономически ръст от около 2%, „безработицата няма да падне до 5-6%”, на нивата от преди кризата. Алексиев допълни, че „пазарът на труда е близо до прегряване” и ако бъдат извадени София и Варна от анализа на данните за останалите области, става ясно, че „има региони, които бележат минимален ръст” на разкриване на нови работни места.

В Ловеч заетостта е 37%”, даде за пример икономистът и подчерта, че при такава заетост  „няма никакво значение дали се увеличава минималната работна заплата или не”.

По думите му обаче, тази година Варна отчита добро постижение, завършвайки годината с над 200 хиляди заети и то не само в сезонна работа.

Той допълни, че редица сектори споделят, че причина да не разкриват работни места в страната е липсата на подготвени кадри, които да наемат за тях.

Проблемът според него е в и това, че „в момента общините няма инструменти да провеждат политики”.  По думите му местният бюджет не е идеен бюджет, а по-скоро администартивен и за преразпределение на средства.

Решението по думите му следва да бъде търсено в намаляване на броя на общините и във финансова децентрализация на местната власт.