Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Яв. Алексиев: ЕК предвижда по-малък ръст на българската икономика, отколкото МС

През следващите две години безработицата ще намалява по-бавно, смята икономистът

06.11.2015 | 12:03 Редактор: Ирина Георгиева
Яв. Алексиев: ЕК предвижда по-малък ръст на българската икономика, отколкото МС

Ръстът на българската икономика, който предвижда ЕК за идната година е по-малък, отколкото този, който е предвиден от МС. Това коментира Явор Алексиев от Института за пазарна икономика в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. 

"Това е нещо, което се наблюдава като тенденция. По принцип ЕК и прогнозите й са по-консервативни от тези от МС. Най-голямо впечатление прави обръщането, което правят двете прогнози - именно прогнозата на МС показва как България ще изпревари по ръст едва ли не средното ниво за ЕС следващите две години. Докато прогнозата на Комисията е обратната - да, ръстът на България през 2017г. ще достигне близо 2%, но през това време европейската икономика се очаква да нараства по-бързо. Тоест докато Министерство на финансите казва, че европейската икономика ще расте по-бързо и по този начин ще застига европейската, оценката на Комисията е точно противоположната." - обясни Алексиев.

Прогнозата на ЕК, че през следващите две години безработицата ще намалява по-бавно, е реалистична, смята Алексиев.

"Това, което виждаме като прогнози за ръст на заетостта на ЕК е реалистично. В едни предишни периоди 2013-2014г. оценките на ЕК бяха по-ниски от тези, които давахме в Института за пазарна икономика. Последните шест тримесечия бяха много силни за пазара на труда, но това, което виждаме като забавяне в момента е по-скоро с унисон с очакванията на ЕК, а именно, че през следващите две години безработицата ще намалява по-бавно и няма да видим цифрите от тази година - от 11% и да говорим за 10% безработица." - обясни Алексиев.

Проблем е увеличаването на държавния дълг, подчерта икономистът.