Шефчович: Северен поток 2 застрашава енергийната сигурност за Източна Европа

Трябва да знаем дали има някакво намерение за затваряне на транзита през Украйна, коментира вицепрезидентът на ЕК

01.10.2015 | 17:15 Редактор: Мариета Иванова
Шефчович: Северен поток 2 застрашава енергийната сигурност за Източна Европа

Руските планове за разширяване на газопровода, който заобикаля Украйна, ще подкопае енергийната сигурност в Източна Европа, смята вицепрезидентът на Европейската комисия по енергийните въпроси Марош Шефчович.

Комисията анализира правните и политически последици от проекта Северен поток 2, чрез който Газпром преследва изнасяне на монопола в  доставките в сътрудничество със западни компании от германската   EON AG до базираната в Париж Engie.

Регулаторът на ЕС има нужда от повече информация за обосновката на разширяването на газопровода, предвид това, че съществуваща инфраструктура използва около половината от капацитета си, става ясно от коментара на Шефчович.

„Трябва да знаем, ако има някакви намерения за затваряне на украинския транзит, како може да означава този проект за Украйна и Централна Европа,” коментира Шефчович на пресконференция в четвъртък в Сопот, Полша. – „Определено енергийната сигурност на страните от Източна Европа ще намалее”, коментира той.

Припомняме, че в началото на септември Газпром и EON, Engie, Royal Dutch Shell Plc, OMV AG и BASF SE подписаха споразумение   за разширяване на проекта за „Северен поток” до 55 млрд. кубически метра газ на година, което ще удвои капацитета на газопровода и ще достигне до около 30% на настоящите европейски нужди от природен газ.

„Не може да говориш месеци за това как да стабилизираш ситуацията и след това да вземеш решение, което поставя Украйна и Словакия в незавидна ситуация,” коментира дни след сключеното споразумение премиерът на Словакия Робърт Фицо.

Президентът на Полша Анджей Дуда  коментира на свой ред, че проектът напълно пренебрегва полските интереси и нарушава обединението на ЕС в лицето на „агресията” на руския президент Владимир Путин в Украйна.