Успя ли Китайската централна банка да успокои фондовите пазари

Коментар на Дейвид Кели от JP Morgan, Лиз Ан Саундърс от Charles Schwab & Co и Марк Мобиус от Franklin Tempelton

26.08.2015 | 17:55 Редактор: Георги Стоянов
Успя ли Китайската централна банка да успокои фондовите пазари

Дейвид Кели, JP Morgan Funds: Според мен това помага, според мен е по-добре, отколкото да се опитвате да контролирате фондовия пазар, но не мисля, че това фундаментално ще промени растежа в Китай.

Това все пак може да донесе някаква стабилност на финансовите пазари глобално. И според мен това е позитивно развитие.

Джонатан Фенби, Trusted Sources: Възможността за сваляне на лихвените проценти беше налице от известно време в Китай.

Още по темата

Инфлацията е много ниска, нямаше причина да не го направят. Те искат да разхлабят монетарната си политика, за да стимулират растежа, но те отлагаха това решение многократно и сега то ще бъде прието като реакция на това, което се случи през изминалите няколко дни на фондовия пазар.

Джейсън Тренерт, Strategas Research Partners: Имаше доста пазарна стойност, която беше създадена през последните няколко дни, така че мисля, че ще станем свидетели на още волатилност през есента, докато нямаме по-голяма яснота за това, какво ще направи Фед.

Но аз също мисля, че ако имате по-дългосрочен хоризонт, има много неща за продаване.

Робърт Шилер, Университета Йейл: Цените са високи, така че вероятно представянето на пазара ще е по-слабо. Все пак то ще е позитивно, може би нещо като 3% на година. Но не и толкова добро, колкото обикновено.

Лиз Ан Саундърс, Charles Schwab & Co: Ситуации като тази създават възможност и стимулират изпитаните процеси на диверсификация и ребалансиране.

И всъщност, възможности като тази трябва да се използват именно за ребалансиране.

Имаме сериозни размествания във всички класове активи, които ни карат да изоставяме позиции, за да пренасочим активите си.

И хубавото около всичко това е, че ситуацията ни принуждава да направим това, което знаем че трябва да направим - тоест да купуваме, когато цените са ниски и да продаваме, когато се повишат.

Лиам Далтън, Axiom Capital Management Inc.: Моето виждане е, че на фона на тези ценови флуктуации ще трябва да направим своя избор.

Изберете компаниите, които ви интересуват. Опознайте ги добре, огледайте се за компании, които биха били спонсорирани, ако пазарната им оценка се понижи.

Това означава отличен мениджмънт, отлични бизнеси и оборотен кеш и приходи, които биха подкрепили тяхната оценка сега и в бъдеще.

Марк Мобиус, Franklin Tempelton Investment: Не се вълнувайте прекалено много. Вземете си няколко почивни дни. Изчакайте пазарът да се стабилизира и тогава се включете.

И не се страхувайте да купувате, когато всички други продават. Но не го правете прибързано, просто разполагайте с времето си.