Ел Ериан: Не сме в 1998, нито в 2008

Мохамед Ел Ериан, бивш главен изпълнителен директор на PIMCO

25.08.2015 | 11:50
Ел Ериан: Не сме в 1998, нито в 2008

Мохамед Ел Ериан, бивш главен изпълнителен директор на PIMCO:

Не мисля, че сме отново в 1998, нито в 2008. През 1998 имаше много фиксиран курс, сега е по-малко. През 2008 имаше проблеми със системите за плащания. Сега не е така. Сега имаме старомодно преоценяване на две неща: първо - ръстът е много по-бавен, отколкото хората си мислеха и второ - политиките са много по-неефективни от очакваното.

Това преоценяваме в момента и ще го правим още известно време. Графиката ще промени акциите спрямо фундаментите и в някои случаи те ще паднат под тях, както стана на някои от развиващите се пазари.

  1. Купувате в страни и компании с големи баланси, имате нужда от устойчивост.
  2. Второ - трябват ви добре управлявани области.
  3. И трето - трябва да сте в индустриите, които гледат напред, не назад.

Там се създава принадена стойност и мисля, че активните инвеститори ще се развълнуват, след като димът се разсее. Ще бъде създадена много стойност и при това още в следващите няколко дни.

Имаме нови технологии. Нови възможности се създават в новите технологии. И те имат огромни обеми кеш в балансите си. Да не забравяме, че корпоративна Америка има много кеш в балансите си.

Не мога да кажа, че това е кризата на всички кризи.

Да, това е много неприятна преоценка. Много неприятна. И ще стигне много надълбоко, но няма да извади икономиката от релси.