Има ли криза на финансовите пазари

Коментар на Ивон Ман за телевизия Bloomberg от Хонконг

25.08.2015 | 11:39 Редактор: Георги Стоянов
Има ли криза на финансовите пазари

Да погледнем някои уроци от историята.

Ивон Ман: Да, трудно е да оценим тази дума – криза. Какво се крие зад нея. Свободно падане. Това изглежда продължава да се случва на китайските пазари.

В останалата част от региона имаме нещо като пауза тази сутрин. Един анализатор коментира, че фундаментите не са толкова лоши, колкото заглавията в пресата предполагаха.

Още по темата

Нека обаче погледнем учебниците и да видим, какво се е случило. Фондовите пазари – това е добър показател за ефекта върху богатството.

Валутите обаче, особено в Югоизточна Азия, те наистина биха били по-добър показател за това, колко хаотични са нещата сега.

Да погледнем на бързо. Да направим сравнение за силата на долара от началото на годината - колко е поскъпнал да кажем спрямо малайзийския рингит – това е най-големият губещ за сега.

Доларът е поскъпнал с 21% спрямо малайзийската валута. В сравнение с 1997 по време на Азиатската финансова криза, тогава доларът поскъпна с 68%.

Същото важи за индонезийската рупия, филипинското песо, както и за тайландския бат.

Тези валути ще окажат влияние на икономиките - платежните баланси на страните, дълговете им в долари, те могат да станат трудни за обслужване.

Проблем има и с цената на вноса.

Какво ще ни кажеш за акциите?

Ивон Ман: Трябва да погледнете волатилността. Изглежда, че нещата леко са се възстановили, но нека погледнем 10-годишната графика.

Nikkei Vix да видим какво се случва тази сутрин. Той нарасна с близо 48% в понеделник. Индексът на волатилноста Hang Seng също отбеляза известен ръст вчера. Историята е горе долу същата като в Япония.