Азиатските икономики - паралели с 1994

Коментар на Кевин Хамлин за телевизия Bloomberg от Пекин

24.08.2015 | 16:46 Редактор: Георги Стоянов
Азиатските икономики - паралели с 1994

Какви са сходствата и разликите между сегашния момент и 1994, когато Китай също девалвира валутата си?

Кевин Хамлин: Връщаме се към 1994, когато Китай също девалвира валутата си. По това време, както и сега, Фед също се очакваше да започне да затяга политиката си.

В допълнение, най-голямата икономика в азиатския регион, тогава Япония, също се забавяше, така че тук има няколко сходни момента.

Има и доста разлики. Азиатската финансова криза помогна за изчистването на региона, така че сега страните имат по-силна фискална позиция, по-стабилни баланси по текущите сметки, по високи валутни резерви.

Сега нямаме и фиксирани валутни курсове, както много страни през 90-те, както и няма такъв голям проблем с горещите капиталови потоци.

Кевин, дай ни идея, как механиката работи тук? Как девалвацията на юана от страна на Китай увеличава рисковете за глобалната икономика?

Кевин Хамлин: Всеки, който се състезава с Китай за износа, ще се сблъска с допълнителен натиск от девалвацията на юана.

Вече видяхме, как Виетнам също девалвира валутата си, както и Казахстан. Тук имаме ефект на доминото сред валутите в целия регион.

Още по темата

Също така по отношение на суровините. Търсенето на суровини в Китай се очаква да намалее след като цената на суровините се повишава в долари, така че по тези две направление напрежението определено се повишава.

Кевин, тук става въпрос за непосредствените конкуренти на Китай, които са най-уязвими, така че аз си мисля, че Югоизточна Азия е най-уязвимият регион.

Кевин Хамлин: Може би не, заради факта, че сега Азия е в по-добра позиция, отколкото беше през 90-те.

Има слабости в Югоизточна Азия – знаете Малайзия и страни като Тайланд - Южна Корея и Тайланд имат голяма експозиция по отношение на износа.

Там натискът ще се увеличи. Но основните показатели ни казват, че сега Азия е в по-добра форма и ще има други развиващи се пазари, които могат да се окажат по-сериозно засегнати.

Износители на суровини, като Бразилия, Южна Африка и няколко други страни.