Уязвима ли е Германия от Китай

Сара Хюин, гл. икономист Standard Chartered

25.08.2015 | 12:39
Уязвима ли е Германия от Китай

Сара Хюин, гл. икономист Standard Chartered коментира в студиото на Bloomberg TV в Лондон каква е опасността от изнасяне на слабостта от Китай към Германия. Хюин говори с Анна Едуардс на 25 август 2015.


Още по темата

Да говорим за Германия. Ханс ни каза за връзката между Германия и Китай - колко е голяма експозицията германската икономика към забавянето в Китай. Каква слабост очаквате да се пренесе в Германия?

Да не забравяме, че въпреки че Китай е важен като дестинация за износ за редица германски продукти, признаците, които забелязваме от Германия засега са доста добри. Ръстът на БВП през второто тримесечие на годината не е много силен, както очакваха или се надяваха да чуят тази сутрин. Но като цяло имаме икономика, водена от силно вътрешно търсене, доста бурно потребление и инвестиции на годишна база. Работи добре. Нетният износ расте доста добре.

Като цяло вътрешното търсене и какво става с потребителите е по-важно за Германия в момента, отколкото какво става на международните пазари.

 

Интересно, като сме говорили за силните страни на Германия преди, казвали сме, че са много успешни в износа на полуготови продукти, високотехнологични продукти на китайския пазар. Ако са били успешни в това, трябва ли да се питаме за устойчивостта на този модел като двигател на модела за ръст на икономиката?

Вярно, че като гледаме  германския ръст, традиционно очакваме да бъде воден от износа и инвестициите. Но имаше промяна в последните 12 месеца, когато вътрешното търсене, особено потреблението на домакинствата, част от икономиката, за която рядко мислим като казваме германска икономика - се очаква доста по-силно.

Не искам да кажа, че Китай не е важен и че технологичният износ няма да остане важен за Германия.

Все още виждаме доста добри резултати, както каза Ханс Никълс. Някои от производителите на въглища все още имат ръст на износа за Китай. Китайската икономика все още расте с темпове над три пъти по-големи от германските. Така че това остава важен пазар за Германия.

 

Като гледаме напред към данните от IFO, които чакаме, Ханс Никълс каза, че очакванията са големи. Вие казвате, че ще са по-високи. Да не забравяме, че само преди месец Германия се беше втренчила в събитията в Гърция.

Точно така. Това ще бъдат важни данни. БВП за второто тримесечие е оценка за миналото. Данните от IFO ще ни покажат какво е настроението сред германските производители за бъдещето. Картината според нас ще бъде малко по-добра от очакваното. Мислим, че ще има подем в индекса IFO, ръст от юли. Като цяло имаме положително развитие. Очакваме ръст в Германия за годината от около 2%. Очакваме устойчива динамика.

 

Това е графика на еврото спрямо долара. Невероятно е, че ще видим как единната валута върви нагоре в последните седмици. Това убежище ли е? Същевременно да кажем, че не е много удобно за икономики, които зависят от износа.

Не е картина, която ще зарадва особено Марио Драги. Защото представлява затягане на ситуацията. Отчасти се дължи на очакванията към Фед от последните няколко дни. Има очаквания Фед да повиши лихвите по-късно. Но все още остава надеждата за септември. Трябва да видим какво ще стане с данните в следващите няколко седмици.

Но еврото - докато не е много добро за износителите от региона, все пак се държи и според нас не е много скъпо.

 

Значи оставате в очакване на решение на Фед през септември? Вчера Barclays отложиха очакванията си за вдигане на лихвата от септември - не за декември, а дори за март 2016. Редица икономисти преоценяват прогнозата си. Но вие смятате, че имаме още данни преди заседанието през септември на Фед?

Да видим какво ще стане на пазара. Членовете на Фед дадоха да се разбере, че волатилността на пазара може да се окаже фактор, който да ги накара да отложат увеличението на лихвите. Засега е рано да се каже.

Резултатите за заплатите ще бъдат особено важни. Като цяло виждаме все още много бурен трудов пазар в САЩ. Данните като цяло ни показват, че икономиката може да издържи повишение на лихвите. Но пазарната волатилност и ситуацията по света ще бъдат важни фактори за Фед.


1
0 rate up comment rate down comment 1
Pitashtia
преди 8 години
Потреблението е важно, а то не расте в глобалното село защото заплатите изостават от ръста на производителността и това поражда дефлационен натиск. Валутните войни са резултата и пътя към ада . Светът се е запътил натам с бодра стъпка ,а тъпите анализатори си затварят очите за реалността . Безработицата в Европа остава висока , дълговете растат, а новините отвъд океана съвсем не са добри. Федералният резерв не може да си позволи да вдигне лихвените проценти , не се заблуждавайте, и няма да го направи нито тази година нито догодина , ако имат капка разум. Ако ли все пак го направят рецесията е сигурна . Сигнализирай за неуместен коментар