Калоян Стайков: Идеята за Спасителния енергиен фонд се роди без оценка на въздействието

Регулаторът съзнателно потискаше инвестициите заради цената

23.07.2015 | 09:49 Редактор: Мариета Иванова
Калоян Стайков: Идеята за Спасителния енергиен фонд се роди без оценка на въздействието

Целият дефицит на НЕК няма как да бъде излекуван със създадения Спасителен енергиен фонд, но със сигурност помага, коментира в предаването Денят ON AIR икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков. Той обаче подчерта, че идеята за създаването на подобен фонд се е зародила доста спонтанно, „без каквато и да е оценка на въздействието, без оценка на това какво ще бъде влиянието на централите, които трябва да плащат тези допълнителни приходи и без да се оцени тяхното текущо състояние, дали ще могат да бъдат посрещнат тези допълнителни разходи“.

„През последните години Комисията за енергийно и водно регулиране съзнателно потискаше инвестиционните разходи, за да може да се потиска и цената,“ коментира експертът.

Задълженията към новия фонд означават „допълнителна декапитализация на тези компании“, заяви Стайков. - „ Тези, които имат достъп до свободния пазар, съвсем естествено ще прехвърлят тези допълнителен разход върху своите клиенти, но тези, които остават на регулирания пазар все още не знаем как ще бъдат третирани. Не знаем дали този допълнителен разходи ще влезе в регулираната цена. По закон би трябвало да влезе, тъй като в Закона за енергетиката пише, че всеки икономически обоснован разход, който е свързан с производството на енергия, трябва да влезе в цената, и в крайна сметка това е икономически обоснован разход. Но не е ясно дали ще влезе ли няма ли да влезе,“ коментира експертът.

Той допълни, че това „определено създава много проблеми в сектор, който е доста инертен и трябва да има доста голяма предвидимост. А в крайна сметка имаме пет пъти промени в закона за тази година“, посочи още Стайков.

Чуйте какво още каза той от видео файла.