Гърция: извънредни заседания в Париж и Берлин

Носете си пари в брой, ако пътувате: МВнР на Германия

29.06.2015 | 00:03
Гърция: извънредни заседания в Париж и Берлин

Френският президент Франсоа Оланд свиква в понеделник сутринта, на 29 юни 2015 извънредно заседание на правителството за оценка на ситуацията в Гърция, която прекрати преговорите с кредиторите и се изправя пред риска от дефолт по плащанията, съобщи президентството в Париж.

Германският канцлер Аргела Меркел ще се срещне в понеделник следобед с партийните лидери и председателите на парламентарните групи, а след това ще говори пред рехпортери, каза нейният говорител Щефан Зайберт, цитиран от Bloomberg. Пред ZDF вицеканцлерът Зигмар Габриел каза, че ЕС е изправен пред най-голямата криза от създаването на предишната организация на общността в края на 50те.

В неделя, 18 юни Меркел е разговаряла по телефона с президента на САЩ Барак Обама и двамата са се съгласили, че е критично важно да се положат всички усилия за нормализиране на ситуацията, която ще позволи на Гърция да остане в еврото, се казва в съобщение на Белия дом.

Гръцките банки ще останат затворени до 7 юли 2015, реши Министерството на финансите от Атина. Тегленето на пари ще бъде ограничено до 60 евро на ден на човек.

Гърция ще въведе капиталов контрол и ще няма да отвори банките в понеделник след като международните кредитори отказаха да удължат програмата за външно финансиране на страната и след като вложителите започнаха да теглят парите си, внасяйки допълнително напрежение в Атина, съобщи Ройтерс.

 

Носете си пари в брой

Туристите, които посещават Гърция трябва да си носят достатъчно пари в брой, защото банкоматите могат да останат без банкноти, написа Министерството на външните работи на Германия на сайта си в предупреждение към пътуващите

Гърция полага усилия за избягване на колапса на финансовата си система и ще затвори банките в понеделник след решението на ЕЦБ, каза главният изпълнителен директор на Piraeus Bank SA Антимос Томопулос, цитиран от Bloomberg.