Гърция: банките остават затворени до 7 юли

Гърците ще могат да теглят по 60 евро на ден

28.06.2015 | 23:20
Гърция: банките остават затворени до 7 юли

Гръцките банки трябва да останат затворени до 7 юли 2015, съобщи Фигаро, цитирайки Министерството на финансите от Атина. Тегленето на пари ще бъде ограничено до 60 евро на ден на човек, пише вестникът, цитирайки същия източник. /Снимка: А. Гийо @Adea_Guillot/

 

Още по темата

Гърция ще въведе капиталов контрол и ще няма да отвори банките в понеделник след като международните кредитори отказаха да удължат програмата за външно финансиране на страната и след като вложителите започнаха да теглят парите си, внасяйки допълнително напрежение в Атина, съобщи Ройтерс.

В понеделник, 29 юни 2015 борсата в Атина също ще остане затворена, докато правителството се опитва да се справи с финансовата криза, последвала провала в преговорите с ЕС и МВФ.

Гръцките банки, подкрепяни от финансирането на ЕЦБ са във фокуса на вниманието докато Атина се насочва към дефолт на плащането от 1,6 млрд евро към МВФ на 20 юни.

Мерките целят овладяване на банковата паника.

 

Носете си пари в брой, ако пътувате за Гърция, предупреждава Министерството на външните работи на Германия

 

Още по темата

След съобщението на премиера Алексис Ципрас за налагане на капиталов контрол и затваряне на банките в понеделник до 7 юли, гърците се опитваха да изтеглят пари от банкоматите. Образуваха се дълги опашки. Паника обаче няма.

Гръцкият Съвет по финансова стабилност препоръча на чуждестранните банки в Гърция да определят максимум на сумите, теглени от техни клиенти, които са в Гърция, съобщава Фигаро.

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер публикува линка към официално обявените предложения към Гърция от общността, в хронологичен ред: