ЕК нямала нови оферти за Гърция, заяви говорител на Комисията

По-рано комисарят по икономическите и валутни въпроси Московиси заяви, че ще има нови предложения

29.06.2015 | 12:19 Редактор: Мариета Иванова
ЕК нямала нови оферти за Гърция, заяви говорител на Комисията

Европейската комисия няма да отправи нови предложения към Гърция от името на международните кредитори на Атина (ЕК, Международния валутен фонд - МВФ и Европейската централна банка), заяви говорителят на ЕК Мина Андреева, предава БТА и ТАСС.

„Няма да бъдат представяни нови предложения”, посочи тя.

По-рано пред френското радио RTL комисарят по икономическите и валутни въпроси на Европейския съюз Пиер Московиси заяви, че ЕК ще излезе с нови предложения днес за Гърция.

Все още остава място за преговори между Гърция и кредиторите й. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще излезе с нови предложения днес, съобщи Московиси.

Ден по-рано пресслужбата на ЕК съобщи, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще даде пресконференция за Гърция в Брюксел на 29 юни.

На 26 юни гръцката страна прекрати преговорите с кредиторите за нови мерки за бюджетни икономии в замяна на размразяване на международна финансова помощ. На 27 юни Еврогрупата, обединяваща финансовите министри на страните от еврозоната, на извънредно

заседание потвръди, че преговорите са прекратени, а програмата за подпомагане на Гърция приключва на 30 юни и Атина няма да получи отсрочка за погасяването на вноската си от 1,6

милиарда евро към МВФ, което трябва да стане също в края на месеца.