Гърция няма за какво да гласува: Дас

Сатяджит Дас, автор и консултант по риска

29.06.2015 | 09:55
Гърция няма за какво да гласува: Дас

Гърция няма за какво да гласува, казва икономистът - автор и анализатор Сатяджит Дас, колумнист на Independent за гръцкия референдум и следващите стъпки на Атина. Дас говори по скайп с Ришаат Саламат от Bloomberg на 29 юни 2015.

Сатяджит Дас, автор и консултант по риска: Да не забравяме, че някой път кризите отнемат доста време, докато се развият, но после се развиват много бързо. Това се подготвя бавно от пет години.

Гърция никога нямаше да успее да си плати дълговете, но не искаше да го признае. Дебатът в продължение на пет години беше защото никой не искаше да си остави отпечатъците върху инструмента, който щеше да позволи на Гърция да обяви дефолт или да излезе от еврото. Всеки се опитваше да го избегне и сега имаме идиотската ситуация, в която гръцкото правителство го поднася на гръцкия народ в името на демокрацията. А гръцкият народ дори не знае за какво гласува.

 

Още по темата

А за какво гласуват? Алексис Ципрас, премиерът на Гърция иска отрицателен вот, нали?

Да, но проблемът е дали става дума за договора, за оставането в еврото или за оставането в ЕС? Както знаете, гърците непрекъснато повтаряха, че искат да останат с еврото, но не искат да плащат дълговете си. Това няма смисъл, както знаем.

Второ - хората май напълно забравят, че няма за какво да се гласува. Защото Еврогрупата изтегли предложението си и вече няма споразумение. Това, което ще стане на 30 юни е окончателният край на външното финансиране, ако не платят на МВФ. Това, както разбрах от вас, е малко вероятно да се случи.

В този случай МВФ, заради собствените си правила няма да може да работи с Гърция. Германците вече казаха, че ако МВФ не участва, те няма да подкрепят никакви нови програми за финансова помощ за гърците. Така че аз съм в абсолютно неведение какво ще гласуват и защо хората си мислят, че референдумът ще се проведе. Няма логика. Освен това ако преживеете няколко дни без банки и работеща финансова система, както вече се вижда, тогава е под въпрос дали ще стигнем изобщо до референдум.

 

Мохамед Ел Ериан говори малко по-рано за това и според него шансовете Гърция да излезе от Еврозоната са 85%! Прав ли е?

Нямам представа. Не става дума за икономика и фундаменти, а за политика и решения, които са доста ирационални вече. Не вярвам някой да знае изобщо какво става. Според мен каквото и да стане Гърция ще обяви накрая дефолт. Въпросът е какво прави Европа. Всъщност въпросите са 2-3.

Първо - дали това ще бъде загуба от 330 млрд евро. Дали данъкоплатците в редица страни ще да започнат да пишат чековете. Преди политическите лидери като германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Оланд и неговите предшественици казваха на европейците, че няма нужда данъкоплатците да похарчат дори едно евро за тези програми. А вече не е така.

Политическата динамика в Европа се промени. Еврото не е било замислено да се разделя, еврозоната трябваше да е единна, а сега изглежда уязвима. И при това имаме избори във второто полугодие с Португалия и Испания. В така среда да се опитваш да прогнозираш какво ще стане е изключително трудно.