ЕЦБ запази, но замрази подкрепата си за гръцкия банков сектор

В резултат гръцките банки излязоха във ваканция.

29.06.2015 | 12:06 Редактор: Велко Каменов
ЕЦБ запази, но замрази подкрепата си за гръцкия банков сектор

Заради отлива на депозити от гръцката банкова система ЕЦБ осигури спешна ликвидна подкрепа на гръцките банки по програмата ELA. На заседание във Франкфурт през уикенда институцията взе решение да запази сумата по програмата, която е малко под 89 млд. евро.
Очакваше се, че това решение ще се окаже недостатъчно за Гърция, която поиска увеличаването ѝ, и банките в страната ще излязат във ваканция, а в неделя това очакване се потвърди след изявление на премиера Алексис Ципрас.

Работата на ЕЦБ обаче се увеличава, особено по отношение на надзорния механизъм. Комуникацията между ЕЦБ и Гръцката централна банка вече стана по-интензивна заради неяснотата какво ще се случи с гръцките банки, ако Гърция не плати на МВФ на 30 юни.

„Назряват някои въпроси, касаещи изпадането на банки в несъстоятелност, защото те разчитат на държавни гаранции за активите си и разбира се държат голяма част от гръцкия държавен дълг. Ако банките бъдат обявени в несъстоятелност, всичко отново се променя. Те вече няма да имат достъп до спешна ликвидна помощ. Съществува оздравителен механизъм, но за момента той все още е на национално ниво, а не на ниво еврозона, до началото на следващата година. Надзорният орган на гръцките банки е Гръцката централна банка, става все по-объркано”, коментира Пол Гордън от Bloomberg News.

Вероятно обаче ЕЦБ няма да предприеме нови действия през следващите 2 дни, защото ще чака да види дали все пак няма да бъде постигнато споразумение между Гърция и кредиторите.