С "диви облигации" помагат за популацията на лъвовете в Африка

Rand Merchant Bank иска да емитира петгодишни облигации на стойност около $233 млн.

24.05.2024 | 09:55 Редактор: Елеонора Танева
С

Подразделение на най-голямата банка в Африка по пазарна стойност иска да емитира петгодишни облигации на стойност около 233 млн. долара през тази и следващата година, като част от тях ще бъдат насочени в помощ на популациите на африканските хиенови кучета и лъвове.

Rand Merchant Bank (RMB) наподобява новаторските облигации на Световната банка за опазване на носорозите, като се стреми да използва дълговите пазари за набиране на средства.

През 2022 г. Световната банка пусна първата в света облигация за диви животни, като набра 150 млн. долара, които ще бъдат частично използвани за опазването на черните носорози в два резервата в Южна Африка. Възвръщаемостта на тези петгодишни облигации ще се определя от темпа на нарастване на популацията, пише Bloomberg TV Bulgaria.

RMB, заедно с южноафриканския фонд Endangered Wildlife Trust, планира да продаде облигации на стойност около 600 млн. ранда (33 млн. долара) през ноември, за да подпомогне увеличаването на популацията на африканските хиенови кучета в Южна Африка, каза Мартин Потгитер, директор на отдела за природен капитал на RMB. През март следващата година, заедно с EWT и фондация "Паркове на мира", RMB възнамерява да продаде облигации на стойност 200 млн. долара, за да подпомогне повторното въвеждане на лъвове в националния парк Лимпопо в Мозамбик.

Съгласно структурата на облигациите за носорози емитентът прави вноски за опазване на животните, вместо да плаща купони, а купувачите на облигациите получават плащане въз основа на предварително зададени цели за увеличаване на популацията.

По данни на Международния съюз за защита на природата в дивата природа в Африка са останали около 1400 африкански хиенови кучета, известни още като нарисувани кучета заради многоцветната си козина. 

Четете повече по темата в: bloombergtv.bg

Снимка: pixabay