В Деня на биоразнообразието: ООН с призив да спрем загубата на животни и растения

Според специалисти това е най-голямата заплаха за живота на земята

22.05.2024 | 13:06 Редактор: Беатрис Младжова
В Деня на биоразнообразието: ООН с призив да спрем загубата на животни и растения

От ООН отправят призив към всички да се спре погубването на животни, растения и микроорганизми във връзка с Международния ден на биологичното разнообразие. Според специалисти загубата на биоразнообразие е най-голямата заплаха за живота на земята.

"Бъди част от плана" е темата тази година на Международния ден на биологичното разнообразие. Правителствата, местните общности, коренното население, неправителствените организации, бизнесът, както и всеки отделен човек е приканен да се включи в прилагането на Споразумението Кунмин-Монреал, което беше прието преди година и половина и е известно като План за биоразнообразието. Планът цели възстановяването на 30% от нарушените екосистеми в световен мащаб до 2030 г.

Ресурсите, които предоставя биоразнообразието, са в основата на нашата цивилизация, припомнят от ООН. Рибата осигурява 20% от животинските протеини, консумирани от около 3 милиарда души, а над 80 на сто от човешката диета е базирана на растителна храна, съобщи БНР.

Загубата на биоразнообразието застрашава всички ни и е опасна за здравето. Доказано е, че тя допринася за разпространението на зоонози - болести, които се предават чрез контакт между човека и животните. Ако запазим биологичното разнообразие, ще имаме повече средства да избегнем или да се справим с пандемии като тази, която причини Ковид-19, подчертават от ООН.

Снимка: Pexels