Инвеститорското доверие се завръща след подобряване на икономическите очаквания

Интересът за инвестиране в технологии се е увеличил почти три пъти до 20% от 2013

22.05.2015 | 11:50 Редактор: Ирина Георгиева
Инвеститорското доверие се завръща след подобряване на икономическите очаквания

Инвеститорите увеличават доверието си в дяловото инвестиране в Централна Европа. Това показва последното изследване на Делойт Централна Европа за Доверието в дяловото инвестиране. След леко намаляване на доверието  в предходното проучване, респондентите са отново положително настроени по отношение на перспективите в региона. 

Респондентите са по-оптимистично настроени към икономиката, която традиционно повлиява този индекс. Това може да се дължи и на новата Програма на ЕЦБ за количествени улеснения.

Една трета от инвеститорите смятат, че дълговите пазари ще са по-ликвидни. Това е два пъти повече в сравнение с нагласите от миналата година.

"Ние сме обнадеждени, но не и изненадани, че внушителните 43% от респондентите очакват сключване на сделки в областта на дяловото инвестиране да се увеличи през следващите месеци." - коментира лидерът на проучването Гарет Бърн.

"Фактът, че близо една трета от анкетираните инвеститори са по-оптимистични спрямо икономиката и очакването кредиторите да осигурят повече финансиране на бизнеса, ни кара да вярваме, че и при пазарната активност също ще се наблюдава увеличение." - допълва Бърн.

Плевнелиев: Приветстваме новата вълна германски инвестиции в България

 

За първи път, откакто проучването бе стартирано, инвеститорите разпределят дейността си между набиране на средства (30%), управление на портфейли (33%) и нови инвестиции (37%) през последните 6 месеца.

"Това е най-високото ниво на намерение за набиране на средства, което сме виждали. Пазарът се задвижва от местни инвестиционни дружества, които инвестират в местни бизнеси. Нашите очаквания са институционалните инвеститори да разполагат с няколко висококачествени, средни по размер възможности за инвестиране, от които да избират." - обяснява Бърн.

Фокусът върху набирането на средства означава, че инвестиционните дружества се стремят да снабдят  инвеститорите с дялово разпределение: 40% очакват да се фокусират върху продажбите през следващите 6 месеца. Това е най-високото ниво, от момента в който, проучването стартира.

"Фондовите пазари бяха благоприятни към доходоносни финансови емисии на заем, и инвестиционните дружества от ЦЕ изглежда, че ще се възползват от тях през идните месеци. Налице е достъпна възможност за използване на ливъридж , вторичното изкупуване на акции също може да е добър ход за част от активите." - казва Бърн.

 

Кои индекси движат пазара на акции в Европа през 2015г.

 

Друг важен извод от проучването е, че интересът за инвестиране в технологии се е увеличил почти три пъти до 20% от 2013.

"Централна Европа наистина се доказа като център за технологичен бизнес на световно ниво, в резултат на няколко рентабилни венчър сделки през последното десетилетие. Естонски софтуерни разработчици ни осигуриха Skype, докато таланти от Чехия създадоха две от световните най-успешните антивирусни софтуерни компании -  AVG и Avast." - допълва Бърн.