Борисов: Над милиард повече приходи са събрани за първите месеци на годината

Само за следващия месец имаме за близо около милиард нови инвестиции в различни заводи, допълни премиерът

20.05.2015 | 16:15 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Над милиард повече приходи са събрани за първите месеци на годината

Над милиард повече приходи вече са събрани спрямо първите месеци и голяма част от тях са и от горивата. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов в Бургас. Той присъства на откриването на най-голямата каталитична инсталация в Югоизточна Европа. За изграждането й са вложени над 1,5 млрд. долара.

Това е една от най-големите инвестиции в България. Новият комплекс ще позволи на бургаската рафинерия да увеличи дълбочинната преработката на нефта до 90% и да произвежда повече светли горива от един тон суровина.

Най-важното за този регион, където ни е концентриран и туризмът, е че това се случва чрез 100% екологично чисто производство и осигурява нови работни места. 

"Само за следващия месец имаме за близо около милиард нови инвестиции в различни заводи, които произвеждат и създават работни места." - отбеляза Борисов в профила си в социалната мрежа Facebook.

Премиерът отбеляза, че в момента се работи за подобряване на инвестициите в сферите с производство на месо, зеленчуци. Това дава възможност на родното производство да се развива, добави Борисов.

"Мога само да поема ангажимент, че този курс на правителството ще следва и няма да има отстъпка. Искам да благодаря на всички партии, които подкрепят правителството - РБ, АБВ, ПФ. Имайте предвид, че тези думи, статистики, които излизат от Евростат за намаляване на безработицата, вдигането на индустрията докарват нови и нови инвеститори." - каза още Бойко Борисов.

За откриването на комплекса в бургаската рафинерия в Бургас пристигна и президентът на компанията"Лукойл" Вагит Алекперов. На официалната церемония гост бе и Марко Контичели, посланик на Италия у нас и старши съветник в посолството на Русия Владимир Казанчев.

Комплексът ще повиши ефективността на рафинерията чрез увеличаване дълбочината на преработка с 11-13%. Това ще увеличи производството на светли горива с 10%. Ще подобри качеството на котелното гориво до нивата, дефинирани от европейското законодателство (със съдържание на сяра под 1%) Обемът на преработката също ще нарасне с 375 хиляди тона годишно.

Министър-председателят присъства и на откриването на обновена детска площадка в Борисовата градина в Бургас.Тя е снабдена с множество катерушки, пързалки и конструкции, разделени по възрастови групи и е постлана със специална омекотяваща падането настилка.

"В последните години градът не спира да се развива и да става все по-уреден - магистрала, аерогара, пречиствателната станция и депо, обходът на Бургас се строи в момента, съвсем скоро и спортната зала ще е готова." - отбеляза Борисов.