България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Б. Стефанов: Средствата за привличане на чужди инвестиции са недостатъчни

България трябва да определи кои са конкурентните й предимства, с които ще привлече потенциални инвеститори

21.05.2015 | 12:43 Редактор: Радослава Димитрова
Б. Стефанов:  Средствата за привличане на чужди инвестиции са недостатъчни

Ресурсите, които са предвидени за привличане на чуждестранни инвестиции, са крайно недостатъчни, а правомощията на Агенцията за инвестиции са доста ограничени. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер бившият директор на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов. Според него е необходима стратегия за привличане на чуждите инвеститори, която включва тяхното идентифициране. Представянето на инвестиционните възможности у нас трябва да бъде осъществявано от хора, които са добре запознати със бизнес средата. Той отбеляза, че в момента не се полагат достатъчно усилия в тази насока и организирането на конференции няма особени резултати.

България трябва да провери кои са най-конкурентните й предимства, за да са наясно чуждестранните инвеститори какво ще получат ако решат да вложат средствата си у нас, допълни още Стефанов. Той поясни, че инвеститорите най-често търсят нови пазари или евтина работна ръка. Пазарът у нас не е прекалено малък, с ниска покупателна способност на населението, затова България се избира заради евтината работна ръка, уточни експертът.

Честите законови промени отблъскват инвеститорите, подчерта бившият директор. Колкото по-малки са вариациите в законодателната дейност, толкова по-спокойни ще бъдат инвеститорите, заключи той.