Плевнелиев: Приветстваме новата вълна германски инвестиции в България

Седем път е нараснал стокооборотът между България и Германия за последните десет години

20.05.2015 | 15:08 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Приветстваме новата вълна германски инвестиции в България

Седем път е нараснал стокооборотът между България и Германия за последните десет години, заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри в Божурище нов завод за производство на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобилната индустрия. Инвестицията на германската компания Behr-Hella Thermocontrol ЕООД у нас възлиза на над 43 млн. лв., а броят на новите работни места се очаква да достигне до 330 в края на 2016 г.

Изпълнителният директор на Behr-Hella Thermocontrol Томас Шулте, коментира, че отличната подкрепа от българското правителство и местната власт и квалифицираните български работници са довели до решението да инвестират в България. Планира се през следващите 4-5 години компанията да инвестира още 200 млн. лева.

"След две години на изследвания в Източна Европа решихме, че Божурище е мястото за нас, най-вече заради работната сила и подкрепата на местната власт." - отбеляза Шулте.

Съоръжението в Божурище, което е в експлоатация от февруари, е с площ от 7500 кв. м. В момента в него работят 120 души. 

 

"Днес Германия е най-големият търговски партньор на България и най-големият пазар за българските стоки." - отбеляза от своя страна президентът Плевнелиев. Той приветства новата вълна германски инвестиции у нас, като подчерта, че резултат от интензивното търговско-инвестиционно сътрудничество са "качество и продукти на световно ниво, сглобени и произведени тук, в България".

"Радваме се на успеха на българския автомобилен клъстер, който беше създаден само преди три години, а днес е една динамично развиваща се организация, с нови фабрики и работни места. В тази изключително модерна фабрика ще се произвеждат компоненти за световноизвестни марки автомобили, които трасират пътя на модерните технологии в служба на хората, а за нас това е доказателство, че сме на прав път."- заяви още Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че "Индустриална зона-Божурище" е стратегически разположена около три магистрали и е логистичен център за връзка с модерна железопътна линия, метрополитен, инфраструктура.

"Това е доказателство за новата визия на България, която иска да бъде добро място за правене на бизнес, която ще даде всичко от себе си, за да може инвеститорите да се чувстват комфортно." - подчерта държавният глава.

На церемонията за откриването присъстваха посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман, министърът на икономиката Божидар Лукарски, кметът на гр. Божурище Аспарух Аспарухов, представители на мениджмънта и служители на компанията инвеститор.