Има вероятност за нови избори в Гърция: Маркусен

Микала Маркусен, ръководител Глобална икономика SocGen

22.05.2015 | 11:38
Има вероятност за нови избори в Гърция: Маркусен

Има вероятност от нови избори в Гърция, казва в коментара си за преговорите в Рига и ситуацията в Гърция Микала Маркусен, ръководител Глобална икономика SocGen. Микала Маркусен говори в студиото на Bloomberg TV в Лондон с Манъс Крани, Анна Едуардс и Марк Бартън на 22 май 2015.

 

Още по темата

Това са просто преговори, които продължават. Гърците си държат на червените линии, Европа не изглежда отстъпчива. Какво очаквате да се случи според вас?

Ние смятаме, че най-вероятно ще имаме "полустабилно" споразумение. Даваме 60% вероятност. Очакваме да се постигне някакво политически споразумение. Първоначално плащане ще бъде направено, вероятно без МВФ. След това трябва да се договори трети пакет финансова помощ. И наред с всичко това нещата в Гърция може доста да се усложнят - вече виждаме несъгласие на фракциите в Сириза. Има опасност от нови рискове в Гърция заради всичко това.

Като казваме, че споразумението ще бъде "полустабилно" имаме предвид, че трудно ще се стигне до решение, за да можем да кажем - Гърция е спасена и можем да вървим напред. Този проблем ще продължи.

 

Още по темата

Ангела Меркел каза, че като стигнем до споразумение може би то ще бъде частично. Може да е само споразумение с европейците, а не с МВФ. И накрая да имаме само частично деблокиране на средства?

Точно така. Много е важно това, защото МВФ ни казва, че за да участва, ситуацията трябва да е стабилна. А с влошаването на публичните финанси на Гърция и със сегашната икономическа ситуация, изискването на стабилност от програмата на Тройката не е изпълнено. Така че трябва да има първоначален компромис, а след това и трети пакет финансова помощ, който според нас трябва да е около 60-80 млрд.

 

Още по темата

Каква е вероятността за нови избори в Гърция?

Това е много реална възможност. Но може да има най-различни сценарии. Точно това прави ситуацията в Гърция така сложна-тя не е в черно и бяло. Там има множество нюанси на сивото. Смятам, че нови избори биха били много вероятни при нов компромис. Но зависи от реакциите на различните фракции на Сириза. И къде ще бъдат постигнати тези компромиси. Връщаме се към вашите "червени линии", Манъс. Как стигаме до момента, в който всички са доволни? Това е много трудно днес.

 

Фед се тревожи за Гърция. Европа се тревожи за Гърция. Всеки наш гост тук се тревожи. Подценяваме ли икономическите последици, които биха могли да се получат при един "полустабилен" сценарий за Гърция?

Като анализирам Гърция и въпроса за заразяването - има три ключови елемента, които трябва да следим. Вижте абсолютния дял на Гърция в европейската икономика - той е сравнително малък. Но ако помислим за абсолютния обем потенциални загуби - те са по-значителни - като експозиция, включително на частния сектор. Това вероятно е над 3% от БВП на еврозоната.

Още по темата

Това е управляем ефект като обем. Но рискът от заразяване се свежда до това как пазарите възприемат потенциален гръцки дефолт с риск за потенциален Грексит. Става дума повече за възприемането на Европа. И също така - как се управляват политиките? Защото ако имаме ситуация, в която на електоратите в Германия, Франция, Италия и останалите страни от еврозоната им се каже, че търпят значителни загуби, има риск това да захрани допълнително някои популистки партии, които преди са капитализирали от тези проблеми.


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма