Преговорите в Рига не дават поводи за оптимизъм

След тях няма признаци, че Гърция и кредиторите сближават позициите си.

22.05.2015 | 09:56 Редактор: Велко Каменов
Преговорите в Рига не дават поводи за оптимизъм

Късно снощи /21 май 2015/ немският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас разговаряха над 2 часа в хотелска стая в Рига. След края на преговорите немското и френското правителство излязоха с изявление, лишено от всякакви нотки на оптимизъм. По отделно двете правителства заявиха, че „е било постигнато съгласие преговорите между гръцкото правителство и институциите да продължат.”

Макар че и трите страни в преговорите казват, че те са водени в „приятелска и конструктивна атмосфера”, няма никакви признаци,че са сближили позициите си, заяви Алан Кроуфорд от Bloomberg.

 

Има вероятност от нови избори в Гърция, казва в коментара си за преговорите в Рига и ситуацията в Гърция Микала Маркусен, ръководител Глобална икономика SocGen.

 

Времето пред Гърция да „отключи” оставащите 7,2 млд. евро от спасителния си пакет продължава да намалява. Ципрас ще продължи разговорите с представители на ЕС на среща с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер днес (22 май 2015).