Китай има достатъчно възможности за стимули: Ли Къциян

15.03.2015 | 10:55
Китай има достатъчно възможности за стимули: Ли Къциян

/Снимка: China.org.cn - Ли Къциян се среща с пресата, 15 март 2015/

Китайското правителство има повече оръжия в арсенала си за насърчаване на втората по големина икономика в света, заяви китайският премиер Ли Къциян в неделя, 15 март 2015, предаде АФП.

Ли намали в началото на март прогнозата за годишен ръст на Китай „до около 7%“, най-ниската подобна цел от 2004, след като икономиката растеше със 7,4% през 2014, най-слабият ръст от четвърт век.

Това засили опасенията, че Китай, ключов двигател в глобалната икономика, може да се забави още повече, особено след като официалните данни от последната седмица показаха забавяне на ръста на производството, потреблението и инвестициите.

Властите досега са избягвали мащабни инициативи за стимулиране на растежа, както безпрецедентния пакет стимули за 640 млрд долара, който Пекин освободи в кулминацията на финансовата криза.

Ли сигнализира, че може да бъдат взети още мерки, като съобщи пред репортери в годишната си пресконференция:

„Все още имаме инструменти на разположение“.

Пекин е готов „да ускори предвидената макро-икономическата регулация“, за да подкрепи пазарното доверие, ако ръстът в постигането на „долната граница“ се забави и застраши заетостта и доходите.

„Добрана новина е, че в последните няколко години не сме прибягвали до масивни стимули за икономически ръст“, каза Ли Къциян след приключване на сесията на Националния народен конгрес.

Той добави, че правителството има „широки възможности“ за действие.

Висши китайски ръководители казаха, че икономиката е в деликатна фаза на преход, далеч от двуцифрения ръст в последните десетилетия, навлизайки в нов, по-бавен модел, който според тях е по-устойчив и който нарекоха „новата норма“.

В подкрепа на официалните тревоги обаче Централната банка на Китай намали основната лихва по депозитите и кредитите през февруари 2015 за втори път за последните три месеца, посочвайки „рекордно ниската инфлация“.