Възможните промени на китайския капиталов пазар

10.03.2015 | 07:47
Възможните промени на китайския капиталов пазар

Коментар на Стивън Енгъл от Bloomberg за възможните промени на китайския капиталов пазар за Ивон Ман от студиото в Хонконг в предаването "Trending Business."


Още по темата

"Китайският капиталов пазар е силно регулиран.

В страната има около 120 брокерски компании, но те като цяло не са достъпни за други финансови компании, особено за китайските банки.

Bank of China например, чрез своето поделение, листнато на борсата в Хонконг, е единствената голяма китайска банка, която има свой собствен бизнес с инвестиционно посредничество.

Сега обаче се носят слухове, че регулаторите в Пекин обмислят, да разрешат на трезорите в континентален Китай да предлагат брокерски услуги. Макар че няма определени срокове.

Тази сутрин /10 мат 2015/ на борсите в Шанхай и Шенджен акциите на много от тези инвестиционни компании отвориха с леки понижения, но вчера разпродажбите бяха доста по-серозни.

От друга страна банковите книжа поскъпнаха силно - тези на Индустриалната банка добавиха близо 9 на сто, тя има намерение да придобие Хуафу Секюритис, както и Боком.

Bank of Comunications също повиши капитализацията си с близо 5 на сто, а източници, близки до тредора, твърдят че той има интерес да купи дела на Royal Bank of Scotland Group в Hua Ying Securities.

Като цяло новината за предстоящото преструктуриране на пазарите се отрази добре на банките, макар че липсват конкретни дати и срокове.

Може да стане тази година, може и следващата, а може и въобще да не се случи.

 

Защо обаче навлизането на банките в този бизнес оказва толкова негативен ефект върху брокерските къщи? Те също са големи и имат позиции на пазара.

"Да, и освен това бяха доста печеливши през последната година, на фона на ръста на борсовите индекси с 65 процента.

Активите им почти се удвоиха.

Тази година имаха известни проблеми, във връзка с ограниченията върху марджин търговията. Ако обаче погледнем общите активи в китайската финансова система, брокерските компании контролират под 1% от тях. 

Банките от друга страна държат 78 на сто.

И ако започнат да предлагат брокерски услуги на своите клиенти, не е трудно де са досетим накъде ще се насочи бизнесът. 

Просто банките в Китай са много силни и това ще се отрази пагубно на останалите финансови компании, особено ако влязат в пряка конкуренция с трезорите".