Русия има нужда от пари, ние - от газ: Паркър

24.02.2015 | 12:07
Русия има нужда от пари, ние - от газ: Паркър

Коментар на Боб Паркър, ст. съветник Credit Suisse Asset Management на ефекта от гръцката криза и заплахата от намаляване на доставките на руски газ за Европа. Боб Паркър разговаря в студиото на Bloomberg TV в Лондон с Джонатан Феро.

Газпром съобщи на 24 февруари, че има "сериозни рискове" за транзита на газ за Европа през Украйна, след като Киев не направи предварителното плащане.

Газпром каза в съобщение, че Украйна има 219 млн куб. м газ, останал от общия обем, за който вече е платила. Той ще се използва за два дни, съобщи Газпром.


Още по темата

Какво ще кажете за пазара на фона на гръцката криза?

Имам две наблюдения.

Първо - винаги съм казвал, че днес рискът от заразяване от Гърция ще бъде минимален. Причината е проста.

Голяма част от гръцкия дълг се държи от официални институции като ЕС, ЕЦБ и МВФ. Така че частният сектор няма много гръцки дълг.

Затова евентуален спад при лош обрат би намалил риска от заразяване.

По отношение на Русия - да не забравяме, че в долари MICEX има ръст от 6% за година, а в рубли - 28%.

Така че въпреки всички неприятни политически новини, Русия всъщност е един от най-добре представящите се пазари на акции тази година.

 

Още по темата

От Русия има големи новини. Тази сутрин /24/2/2015/ президентът на Газпром каза, че транзитът на газ за Европа е поставен пред риск заради плащанията на Украйна.

Това е риск, ако бъде направена грешка.

Очаквам да има някакви проблеми. Винаги съм смятал 2015 като година, в която ще имаме серия от мини-финансови аварии. Вместо "криза" използвам думата "авария".

Една от тези аварии ще бъде начина, по който руските корпорации рефинансират 280 млрд долара външен дълг, който трябва да се рефинансира през 2015.

Това в много отношения според мен ще бъде проблематично.

Ще имаме някакво преструктуриране.

По отношение на газовите доставки за Европа, ако погледнем данните за газовите запаси в Европа - повечето европейски страни нямат проблем поне за 3-4 месеца, ако Русия спре доставките.

Другата страна на въпроса е, че ако ще има геополитическо събитие, чрез спирането на газта за Европа - Газпром все пак има нужда от парите.

Русия има нужда от пари, а ние - от газ.

Ние, в Западна Европа имаме достатъчно газ, поне в краткосрочен план.