ЕК получила списъка с реформи от Гърция

Съгласуването и одобрението ще продължат до края на април

24.02.2015 | 11:03 Редактор: Мариета Иванова
ЕК получила списъка с реформи от Гърция

От Европейската комисия потвърдили, че са получили от Гърция списъка с реформи, необходими за удължаване на програмата за макрофинансова помощ за Атина. За това съобщават от пресслужбата на ЕК, предава ТАСС и БТА.

"Списъкът е получен тази нощ", посочи пресслужбата.

Европейски източник е заявил пред ТАСС, че сега експерти на ЕК и Еврогрупата ще направят предварителната оценка на този списък, необходима за "ефективно продължаване на програмата".

"Окончателната редакция, съгласуването и одобрението на извършваните от Гърция икономически реформи трябва да приключат до края на април", коментирал още източникът.

Министрите на финансите от Еврозоната в петък- 20 февруари,  взеха решение да бъде продължено с четири месеца действието на втората програма за кредитна подкрепа от ЕС, приключваща на 28 февруари. Планирано е след изтичането на този срок Гърция да сключи с европейските се партньори ново споразумение за финансиране.

Министрите задължиха в същото време Гърция да представи план за реформи, в който да бъдат определени ангажиментите на  страната. Атина получи правото да състави собствен списък на промените.

Според гръцки медии мерките са разделени в три категории: борба с укриването на данъци, структурни реформи и социални марки в подкрепа на бедните по отношение на здравеопазването и сметките за електричество, както и предотвратяване на случаите на загуба на домове заради дълг, пише BBC.

Двете международни програми за макрофинансова помощ за Гърция от 2010 година са на стойност 240 милиарда евро.