Реакцията на гръцкото предложение в Европа

24.02.2015 | 07:00
Реакцията на гръцкото предложение в Европа

Коментар от Берлин на Ханс Никълс от Bloomberg.


 

Позитивното развитие на нещата поне в Германия е, че няма да има борба в националните парламенти, ако правителствата подкрепят реформите в Гърция. Когато ги получим.

 

Господин Шойбле даде зелена светлина и каза "ок, няма да има обсъждане в парламента".

Във Финландия имат само един 25-членен комитет, който ще одобри, а холандският парламент дори не изисква вот.

Като казвам това, всички тези парламенти чакат списъка с реформи от Гърция. Очакват да го видят.

Вече минаха 7 часа след полунощ. Някои от европейските лидери извъв еврозоната, като г-н Дейвид Камерън изрази тревога и каза, че е готов за най-лошото.

 

"Проблемите пред Гърция и еврозоната продължават да са риск за световната икономика и нашето възстановяване. Затова ускорихме планирането на непредвидените разходи в Еврозоната" - каза Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания

 

Берлин мълчи и това е показателно. Все още официален Берлин до този момент не е казал много. Това се приема като добър знак, защото миналата седмица, когато Гърция прати писмото, само за часове финансовият министър каза, че това не е сериозно предложение.

Други европейски лидери изразяват увереност.

Г-н Йорен Дейсенблум, президентът на еврогрупата и финансов министър на Холандия каза, че е уверен и оптимист. В интервю на 23 февруари той каза:

"Гръцкото правителство е много сериозно, работи много упорито в последните няколко дни. Имаме нужда да бъде достатъчно силно в следващите няколко месеца. Винаги съм оптимист".

На 23 февруари 2015 гръцкото правителството каза, че ще прекратят икономиите, ще увеличат разходите с 1,9 млрд евро. Публично все още има голяма дистанция. Отвътре обаче май всички са работили за постигане на целта и са се опитвали да измислят как да съставят документа, така че да бъде лесно приет от всички парламенти.