ГЕРБ отстъпи пред исканията на тютюнопроизводителите

Ще плащат осигуровки върху доход от 300 лева, а не от 420

12.12.2014 | 17:46 Редактор: Мариета Иванова
ГЕРБ отстъпи пред исканията на тютюнопроизводителите

ГЕРБ отстъпи пред исканията на тютюнопроизводителите за по-ниски осигурителни прагове. Управляващото мнозинство ще внесе промяна в бюджета преди второ четене, според която минималният праг за сектора ще е 300 лева, а не 420, както се предлагаше.

Това съобщи земеделският министър Десислава Танева след среща с председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев, съобщава Dnes.bg.

Досега тютюнопроизводителите се осигуряваха върху 240 лева, а кабинетът предложи те да се приравнят на всички останали в държавата. ДПС протестира срещу това на среща с КНСБ, а и с редица декларации в парламента.

Самият Филев обеща да свика Управителен съвет на асоциацията, за да обсъдят предложението. Той обаче заяви, че ако идеята на ГЕРБ бъде подкрепена от другите партии в парламента, тютюнопроизводителите ще отменят протестите си, планирани за следващата седмица.

По време на разговорите са били уточнени и промени в законодателството, искани от бранша. С тях ще се регламентират договорите, които сключват производителите и фирмите, които изкупуват тютюн. „Ще въведем арбитраж при спорове относно качеството на тютюна, въвежда се и регистър на тютюнопроизводителите“, каза още Танева.

До срещата й днес се стигна, след като тютюнопроизводители излязоха на протест на пътя между Гърмен и Гоце Делчев заради слабата изкупна кампания, ниските цени на продукцията и вдигането на осигурителния праг за земеделските производители.
Лидерът на ДПС Лютви Местан пък призова депутатите да положат надпартийни усилия и да намерят начин за решаване на проблемите в отрасъла, защото те засягат десетки хиляди български граждани. БСП също подкрепи тютюнопроизводителите и призова за законови промени в сектора.

Местан пръв поиска и да отпадне предвиденото за догодина увеличение на осигурителния доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 420 лева.

„Това, че кампанията закъсня, е едната страна на въпроса. По-притеснително е, че средните изкупни цени са възмутително ниски. Очертава се изкупна цена от 4 лева на килограм, а максималното количество, което може да произведе едно семейство, е до един тон. Това са 4000 лева, от тях 2400 лева са разходите за производство и остават 1600 лева приход за едно семейство. С тези пари дори само един член на семейството да е регистриран като производител, трябва да плати 1702 лева за социални и здравни осигуровки. Изправени сме пред една трагедия. Оказва се, че семейството няма пари да си плати задълженията на държавата и трябва да вземе назаем за това“, пресметна Местан.

Ставките в подкрепа на тютюнопроизводителите ще бъдат запазени през следващата година, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя подчерта, че това е заложено в  „Бюджет 2015"  и че е уверила в това тютюнопроизводителите.

По думите й това, което зависи от държавата, е направено, съобщи БТА.

По отношение на темата за изкупуване на тютюна, държавата не може да гарантирана цена, заяви още Танева. Новите правила по някакъв начин ще въведат режим на информираност по отношение на  фирмите, които изкупуват тютюна, и на контрол за коректността им и се надявам това да повлияе положително на пазара, заяви още тя.