Юнкер: България не е сама в тези трудни времена

На пресконференцията след срещата между Бойко Борисов и президента на ЕК Юнкер стана ясно, че средствата по ОП "Регионално развитие." са размразени

04.12.2014 | 14:50 Редактор: Мариета Иванова
Юнкер: България не е сама в тези трудни времена

България не е сама в тези трудни времена, коментира председателят на Европейската комисия  Жан Клод- Юнкер след като се срещна с българския премиер Бойко Борисов и  еврокомисарят с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева  в Брюксел.

„Трябва да направим това, което е важно за България“, заяви още Юнкер, подчертавайки че България е част от европейското семейство. - „България не е малка държава. Има велика нация".

По отношение на "Южен поток" България и ЕК работят заедно, заяви още той. Неразрешените въпроси не са непреодолими. "Южен поток" може да бъде построен, условията са ясни, няма нищо ново. Топката е в полето на Русия, подчерта председателят на Европейската комисия. Юнкер коментира още, че за да се танцува танго са нужни двама.

Ще гледаме да се използват европейските ресурси за подобряване на живота на България. Енергетиката е от значение за всички европейци, заяви още Юнкер.

Председателят на ЕК заяви още, че в рамките на неговия мандат Механизмът за сътрудничество и проверка ще отпадне, като преди това ще бъде преразгледан.

Премиерът Борисов заяви на свой ред, че изказването от Анкара- на руския президент Владимир Путин относно

Още по темата

спирането на проекта, е било преднамерено с оглед на факта, че за 9 декември вече има насрочена среща на министрите, които да обсъдят именно проекта „Южен поток“, както и Третият либерализационен енергиен пакет.  

„Ние сме за „Южен поток“, но той да се строи според правилата на Брюксел“, заяви още Борисов.

По отношение на влизането в Шенген премиерът изрази надежда то да не бъде обвързано с Механизмът за сътрудничество и проверка. Той подчерта, че и България и сега е готова за Шенген.

На въпрос на BBC за санкциите срещу Русия Борисов заяви, че България като член на НАТО и ЕС подкрепя санкциите, но в същото време подчерта, че страната ни търпи загуби от наложените ограничения.

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева заяви на свой ред, че в такова трудно време, когато България се оказва притисната от политически и икономически щети от Комисията правят опит да се компенсират тези щети, за да може да се възползва максимално от членството си.  Тя посочи още, че по време на срещата с премиера Борисов и председателя на ЕК Юнкер са били обсъдени и спрените европрограми за страната ни.

Междувременно на пресконференцията след срещата между премиера Бойко Борисов и президента на ЕК Юнкер стана ясно, че от Брюксел са размразили средствата към България по ОП "Регионално развитие".

„Очакваме в технически план проектите по ОП 'Регионално развитие“ да стартират в най- скоро време“, посочи Георгиева. Тя подчерта, че това е било потвърдено по време на разговорите.