Най-четеното от терминала на Bloomberg: ОПЕК не успя да реагира

28.11.2014 | 08:00
Най-четеното от терминала на Bloomberg: ОПЕК не успя да реагира

ОПЕК не предприе действия да облекчи глобалното свръхпредлагане на петрол, като устоя на призивите на Венецуела, че групата трябва да овладее срива в цената.

Фючърсите паднаха до тригодишно дъно.

Групата запазва колективния таван на производство от 30 млн барела/ден, съобщи министърът на петрола на Саудитска Арабия Али Ал-Наими на 27 ноември след 12-странната среща във Виена.

Петролът влезе в мечи пазар тази година след като САЩ произведоха най-много в последните 30г. и конфликтът в Близкия Изток и Украйна не се отразиха на доставките.

Таванът от 30 млн барела/ден на ОПЕК е в сила от 2012, но всъщност групата произведе близо 1 милион барела повече миналия месец, показват данните, събрани от Bloomberg.


“ОПЕК реши да изостави ролята си на балансьор, оставяйки пазара да реши каква да бъде цената,” каза Хари Чилингирян, който оглавява стоковите пазари в BNP Paribas SA в Лондон по телефона. “Не би било изненада, ако Брент започне да проучва $70.”


Глобалният бенчмарк, Брент регистрира най-големия спад от 2008 на ICE Futures Europe в Лондон.
Фючърсите паднаха най-много от май 2011 и се търгуваха вчера /27.11/ с $5.17 по-ниско, на $72.58 за барел.

Честна цена


OPEC отново се събира на 5 юни във Виена. Решението да не променя тавана на производството бе очаквано от 58% от анкетираните от Bloomberg Intelligence тази седмица.


“Не изпращаме никакви сигнали до никого, просто се опитваме на постигнем честна цена,” каза ген.-секретар Абдала Ел-Бадри на пресконференцията. Трупата ще спазва ограничението, добави той.


Ел Бадри ще запази поста си до края на 2015.


Иранският министър на петрола Бижан Намдар Занданех каза на пресата след срещата, че “не е сърдит” от решението, но че то“не е в духа на това, което искахме.”


Венецуела, чиито валутни резерви да близо до най-ниското ниво от 11 години смята да настоява за намаляване на производството, каза нейният представителя в ОПЕК, Рафаел Рамирес преди началото на заседанието.

 

“Всеки трябва да направи някаква жертва,”, каза Рамирес, очценявайки глобалното свръхпредлагане на 2 милиона барела/ден.

Кувейт го оцени на 1.8 млн барела/ден.
Министрите от Кувейт, ОАЕ и Ангола казаха, че са разтревожени от излишъка на пазара при пристигането си в седалището на ОПЕК.