Газпром и Petrovietnam ще разработват заедно руски находища

26.11.2014 | 10:51
Газпром и Petrovietnam ще разработват заедно руски находища

Газпром и Виетнам подписаха договор за съвместна екслоатация на Нагумановското и Северо-Пуровското находище, съобщава руската компания.

Председателят Газпром Алексей Милер и Нгуен Суан Шон, председател на съвета на директорите на Petrovietnam парафираха основните условия за реализацията на проекта - разработване на находищата, маркетингова концепция и финансиране.

Двете компании създават съвместно дружество за проекта, Газпромвиет, в което контролният пакет се държи от Газпром, 51%, а Petrovietnam има 49%.

"Заедно добиваме петрол в шелфа на Виетнам, работим в областта на нефтопреработката, развиваме пазара автомобилни горива във Виетнам. Това споразумение ще засили нашето партньорство по газодобива на територията на Русия. За пръв път компания от Азиатско-Тихоокеанския регион става наш партньорр и съинвеститор в разработката на перспективните находища на Газпром", заяви Милер.

Още по темата

Petrovietnam и Газпром са стратегически партньори от 2009, по силата на споразумение, което даде възможност за общо проучване на континенталния шелф на Виетнам. Партньорството позволява и съвместна работа по газови проекти в Русия, Виетнам и трети страни.

Нагумановското находище на петрол и газ се намира в Оренбургска област, със запази от 5,8 млрд м3 газ и 1683 хиляди тона нефтен кондензат и 960 хиляди тона нефт.

Северо-Пуровското находище се намира на Ямал.

Чрез друга съвместна компания между Газпром и Petrovietnam, Binh Son Refining and Petrochemical, собственик на рафинерията Dung Quat ще се преработва руски петрол.